Dziś dla odmiany mam dla Was bułeczki maślane z kremem pistacjowym zrobionym z trzech składników



Składniki na bułeczki:
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 250 g mleka
- 2 żółtka
- 60 masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
Krem pistacjowy:
- 250 g mascarpone
- 400 g pistacji
- 2 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie w thermomixie
Do naczynia miksującego wsypać mąkę 50g i cukier 50g, dodać masło 40g, rozdrobnić 10-15 s/obr. 6. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać 2 min 30 s/50°C/obr. 4.
Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić Ciasto interwał /1 min 30 s.
Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię i uformować bułeczki, ułożyć na przygotowanej blasze. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. Posypać kruszonką. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
Piec 20-25 min (180-200°C). Bułki maślane udekorować po ostudzeniu krem pistacjowym.
Krem pistacjowy na bazie pasty pistacjowej:
400 g pistacji prażonych, niesolonych, łuskanych wsypujemy do naczynia miksującego. Ustawiamy 30s/obr. 10 Zgarniamy kopystką na dno.
Ponownie ustawiamy ponownie 2 min. /obr. 10. Przekładamy do słoiczka. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pistacje, rozdrobnić 2-3 s/obr. 6. Przełożyć pastę pistacjową do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć mascarpone i 3 łyżki pasty pistacjowej, dodać cukier puder, wymieszać 20 s/obroty wsteczne /obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
Kremem udekorować/przełożyć bułki w środku.