BUŁECZKI ŚNIADANIOWE NA SŁODKO

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE NA SŁODKO

Czasami mam ochotę na coś prostego, niewymyślnego. Takie właśnie są bułeczki z mlekiem skondensowanym na słodko. Idealne do porannej kawy, herbaty lub kakao.

Składniki:

  • 120 g mleka (pół szklanki)
  • 120 ml wody (pół szklanki)
  • 120 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 100 g oleju
  • 2 jajka rozm. M
  • szczypta soli
  • 20 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 650 g mąki pszennej,
  • masło do natłuszczenia

Dodatkowo do polewy : pół szklanki mleka skondensowanego słodzonego i 1/4 szklanki wody.


Wykonanie w thermomix:

Do naczynia miksującego wlewamy mleko i wodę, podgrzewamy 3 min/37°C/obr. 1.Następnie dodajemy mleko skondensowane, olej, jajka, sól i cukier, cukier waniliowy mieszamy 2 min/obr. 3.Dodajemy drożdże i mąkę, mieszamy 3 min/interwał. Tortownice smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do miski na ok 30 minut i pozostawiamy do wyrośnięcia (ja nastawiam piekarnik na 40’C i tam zostawiam ciasto by sobie wyrosło). Następnie dzielimy ciasto na ok 10 kawałków i robimy kulki. Rozkładamy na tortownicy w odstępach (jak wyrosną to bułeczki się połączą). Wkładamy do piekarnika i nastawiamy piekarnik na temp. 200°C. Pieczemy 15 min od momentu jak piekarnik osiągnie temp 200°C.
*w tym czasie co piekarnik osiąga temperaturę 200’C bułeczki nam pięknie wyrosną.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy polewą utworzoną z proporcji 1:2 wody z mlekiem skondensowanym. Polewa wnika nam w głąb bułeczek. Możemy posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą

. ———————————————–

Wykonanie tradycyjne:

Robimy zaczyn z mleka (ciepłego), drożdży, i odrobiny cukru. Odstawiamy na chwile w ciemne miejsce (szafka) aż zaczyn nam wyrośnie. Do misy miksera wlewamy wodę. Następnie dodajemy mleko skondensowane, olej, jajka, sól i cukier, cukier waniliowy miksujemy. Dodajemy zaczyn, mąkę, wyrabiamy ciasto. Tortownice smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do miski na ok 30 minut i pozostawiamy do wyrośnięcia (ja nastawiam piekarnik na 40’C i tam zostawiam ciasto by sobie wyrosło). Następnie dzielimy ciasto na ok 10 kawałków i robimy kulki. Rozkładamy na tortownicy w odstępach (jak wyrosną to bułeczki się połączą). Wkładamy do piekarnika i nastawiamy piekarnik na temp. 200°C. Pieczemy 15 min od momentu jak piekarnik osiągnie temp 200°C.
*w tym czasie co piekarnik osiąga temperaturę 200’C bułeczki nam pięknie wyrosną.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy polewą utworzoną z proporcji 1:2 wody z mlekiem skondensowanym. Polewa wnika nam w głąb bułeczek. Możemy posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top