Czasami mam ochotę na coś prostego, niewymyślnego. Takie właśnie są bułeczki z mlekiem skondensowanym na słodko. Idealne do porannej kawy, herbaty lub kakao.

Składniki:
- 120 g mleka (pół szklanki)
- 120 ml wody (pół szklanki)
- 120 g mleka skondensowanego, słodzonego
- 100 g oleju
- 2 jajka rozm. M
- szczypta soli
- 20 g cukru
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- łyżeczka cukru waniliowego
- 650 g mąki pszennej,
- masło do natłuszczenia
Dodatkowo do polewy : pół szklanki mleka skondensowanego słodzonego i 1/4 szklanki wody.
Wykonanie w thermomix:
Do naczynia miksującego wlewamy mleko i wodę, podgrzewamy 3 min/37°C/obr. 1.Następnie dodajemy mleko skondensowane, olej, jajka, sól i cukier, cukier waniliowy mieszamy 2 min/obr. 3.Dodajemy drożdże i mąkę, mieszamy 3 min/interwał. Tortownice smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do miski na ok 30 minut i pozostawiamy do wyrośnięcia (ja nastawiam piekarnik na 40’C i tam zostawiam ciasto by sobie wyrosło). Następnie dzielimy ciasto na ok 10 kawałków i robimy kulki. Rozkładamy na tortownicy w odstępach (jak wyrosną to bułeczki się połączą). Wkładamy do piekarnika i nastawiamy piekarnik na temp. 200°C. Pieczemy 15 min od momentu jak piekarnik osiągnie temp 200°C.
*w tym czasie co piekarnik osiąga temperaturę 200’C bułeczki nam pięknie wyrosną.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy polewą utworzoną z proporcji 1:2 wody z mlekiem skondensowanym. Polewa wnika nam w głąb bułeczek. Możemy posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą
. ———————————————–
Wykonanie tradycyjne:
Robimy zaczyn z mleka (ciepłego), drożdży, i odrobiny cukru. Odstawiamy na chwile w ciemne miejsce (szafka) aż zaczyn nam wyrośnie. Do misy miksera wlewamy wodę. Następnie dodajemy mleko skondensowane, olej, jajka, sól i cukier, cukier waniliowy miksujemy. Dodajemy zaczyn, mąkę, wyrabiamy ciasto. Tortownice smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do miski na ok 30 minut i pozostawiamy do wyrośnięcia (ja nastawiam piekarnik na 40’C i tam zostawiam ciasto by sobie wyrosło). Następnie dzielimy ciasto na ok 10 kawałków i robimy kulki. Rozkładamy na tortownicy w odstępach (jak wyrosną to bułeczki się połączą). Wkładamy do piekarnika i nastawiamy piekarnik na temp. 200°C. Pieczemy 15 min od momentu jak piekarnik osiągnie temp 200°C.
*w tym czasie co piekarnik osiąga temperaturę 200’C bułeczki nam pięknie wyrosną.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy polewą utworzoną z proporcji 1:2 wody z mlekiem skondensowanym. Polewa wnika nam w głąb bułeczek. Możemy posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.