BUŁECZKI ŚNIADANIOWE NA SŁODKO

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE NA SŁODKO

Czasami mam ochotę na coś prostego, niewymyślnego. Takie właśnie są bułeczki z mlekiem skondensowanym na słodko. Idealne do porannej kawy, herbaty lub kakao.

Składniki:

  • 120 g mleka (pół szklanki)
  • 120 ml wody (pół szklanki)
  • 120 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 100 g oleju
  • 2 jajka rozm. M
  • szczypta soli
  • 20 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 650 g mąki pszennej,
  • masło do natłuszczenia

Dodatkowo do polewy : pół szklanki mleka skondensowanego słodzonego i 1/4 szklanki wody.


Wykonanie w thermomix:

Do naczynia miksującego wlewamy mleko i wodę, podgrzewamy 3 min/37°C/obr. 1.Następnie dodajemy mleko skondensowane, olej, jajka, sól i cukier, cukier waniliowy mieszamy 2 min/obr. 3.Dodajemy drożdże i mąkę, mieszamy 3 min/interwał. Tortownice smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do miski na ok 30 minut i pozostawiamy do wyrośnięcia (ja nastawiam piekarnik na 40’C i tam zostawiam ciasto by sobie wyrosło). Następnie dzielimy ciasto na ok 10 kawałków i robimy kulki. Rozkładamy na tortownicy w odstępach (jak wyrosną to bułeczki się połączą). Wkładamy do piekarnika i nastawiamy piekarnik na temp. 200°C. Pieczemy 15 min od momentu jak piekarnik osiągnie temp 200°C.
*w tym czasie co piekarnik osiąga temperaturę 200’C bułeczki nam pięknie wyrosną.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy polewą utworzoną z proporcji 1:2 wody z mlekiem skondensowanym. Polewa wnika nam w głąb bułeczek. Możemy posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą

. ———————————————–

Wykonanie tradycyjne:

Robimy zaczyn z mleka (ciepłego), drożdży, i odrobiny cukru. Odstawiamy na chwile w ciemne miejsce (szafka) aż zaczyn nam wyrośnie. Do misy miksera wlewamy wodę. Następnie dodajemy mleko skondensowane, olej, jajka, sól i cukier, cukier waniliowy miksujemy. Dodajemy zaczyn, mąkę, wyrabiamy ciasto. Tortownice smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do miski na ok 30 minut i pozostawiamy do wyrośnięcia (ja nastawiam piekarnik na 40’C i tam zostawiam ciasto by sobie wyrosło). Następnie dzielimy ciasto na ok 10 kawałków i robimy kulki. Rozkładamy na tortownicy w odstępach (jak wyrosną to bułeczki się połączą). Wkładamy do piekarnika i nastawiamy piekarnik na temp. 200°C. Pieczemy 15 min od momentu jak piekarnik osiągnie temp 200°C.
*w tym czasie co piekarnik osiąga temperaturę 200’C bułeczki nam pięknie wyrosną.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy polewą utworzoną z proporcji 1:2 wody z mlekiem skondensowanym. Polewa wnika nam w głąb bułeczek. Możemy posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.

 

You may also like

MUFFINY HALLOWEENOWE

MUFFINY HALLOWEENOWE

H A L L O W E E N O W E M U F F I N K I...

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

Kruche ciasteczka na halloween bez foremek. Przepis warto zapisać bo swietnie sprawdza się na każda okazje. Kształty dowolne. Przepis podaje...

Sok Kubuś

Sok Kubuś

Ulubiony napój dzieci sok a la znany wszystkim KUBUŚ podany w halloweenowej szklance  od razu smakuje jeszcze lepiej !Smakuje na ciepło...

ROGALE NA ŚNIADANIE

ROGALE NA ŚNIADANIE

Na śniadanie lub kolacje polecają się R O G A L E koniecznie zróbcie je w domu – zachęcam Was...

Back to Top