
Trochę w innym wydaniu bo jako rwane ale takie lubimy najbardziej. Idealne z konfitura lub same z kubkiem gorącej kawy.
Składniki:
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 250 g mleka
- 2 żółtka
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 500 g mąki pszennej
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
Kruszonka:
- 30 g mąki pszennej
- 20 g cukru
- 25 g masła, pokrojonego na kawałki
#tradycyjnie: Zrobić zaczyn z połowy szklanki mleka (ciepłego), drożdży cukru łyżeczki). Do naczynia miksera wsypać pozostały cukier, cukier waniliowy, dodać mleko, wymieszać. Dodać żółtka, masło i mąkę, zaczyn i wyrobić. Z ciasta uformować bułeczki, ułożyć w tortownicy lub naczyniu żaroodpornym. Posmarować roztrzepanym jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia. W między czasie przygotować kruszonkę. Do misy miksera wsypać mąkę i cukier, dodać masło, zmiksować na grudki. Posypać bułeczki. Wstawić do piekarnika – nastawić na 200 stopni i piec 20 minut od momentu jak piekarnik osiągnie temperaturę.
#thermomix:Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać 2 min 30 s/50°C/obr. 4.Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić 1 min 30 s/interwał. Z ciasta uformować bułeczki, ułożyć w tortownicy lub naczyniu żaroodpornym. Posmarować roztrzepanym jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia. W między czasie przygotować kruszonkę. Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier, dodać masło, wymieszać 10 s/obr. 4.Posypać bułeczki. Wstawić do piekarnika – nastawić na 200 stopni i piec 20 minut od momentu jak piekarnik osiągnie temperaturę.