Podaje Wam przepis na pyszne miękkie bułki słodkie z serem. Takie jak możecie dostać w sklepie, ale jednak inne. Z prostych składników i proste do wykonania.

Składniki na ciasto drożdżowe – wychodzi 10 szt.
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- szklanka mleka (250 ml)
- 3 pełne łyżki cukru
- 100g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki na nadzienie serowe:
- 500 g twarogu (należy go 2x zmielić lub kupić gotowy mielony)
- 2 żółtka średnich jajek
- 3 łyżki cukru waniliowego (przepis na blogu)
Tradycyjne wykonanie: W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka). Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli oraz 2pozostałe łyżki cukru. Dodaj żółtka jajek, zaczyn z drożdży, 100 gramów roztopionego masła i resztę lekko ciepłego mleka. Początkowo wyrobić ciasto łyżką, później ręcznie lub mikserem. Odstawić ciasto w natłuszczonej Misce, przykryć bawełniana ściereczką, w ciepłe miejsce. Na ok 40 min aż wyrośnie. Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować. Masa serowa – można ja przygotować w czasie gdy ciasto nam wyrasta. Twaróg wymieszac mikserem z żółtkami i cukrem waniliowym. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masę serową, pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek na pol. Naciąć na prostokąty – jak na zdjęciu. I układać na blasze wyłożonej papierem wywijając raz (skręcając ciasto). Posmarować białkiem lub mlekiem.Piec w temp 170’C – 25 min. (Góra/dół środkowa szyna). Ciepłe bułki posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Przygotować wcześniej zaczyn (ja robię zawsze tak, pomimo iż wiem ze można od razu wrzucić wszystko do thermomixa).
1. W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka)
2. Resztę składników na ciasto umieścić w naczyniu miksujących. Dodać zaczyn. Wyrobić interwał /2min 30 sekund. Od 1 min 30 sek wlewać przez otwór masło rozpuszczone.
3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczka odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
4. Myjemy naczynie. Wkładamy twaróg, żółtka, cukier waniliowy. – miksujemy 1 min/obr.4,5
5. Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masę serową, pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek na pol. Naciąć na prostokąty – jak na zdjęciu. I układać na blasze wyłożonej papierem wywijając raz (skręcając ciasto). Posmarować białkiem lub mlekiem.
Piec w temp 170’C – 25 min. (Góra/dół środkowa szyna). Ciepłe bułki udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
