BUŁKI SŁODKIE Z SEREM

BUŁKI SŁODKIE Z SEREM

Podaje Wam przepis na pyszne miękkie bułki słodkie z serem. Takie jak możecie dostać w sklepie, ale jednak inne. Z prostych składników i proste do wykonania.

Składniki na ciasto drożdżowe – wychodzi 10 szt.

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka (250 ml)
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie serowe:

  • 500 g twarogu (należy go 2x zmielić lub kupić gotowy mielony)
  • 2 żółtka średnich jajek
  • 3 łyżki cukru waniliowego (przepis na blogu)

Tradycyjne wykonanie: W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka). Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli oraz 2pozostałe łyżki cukru. Dodaj żółtka jajek, zaczyn z drożdży, 100 gramów roztopionego masła i resztę lekko ciepłego mleka. Początkowo wyrobić ciasto łyżką, później ręcznie lub mikserem. Odstawić ciasto w natłuszczonej Misce, przykryć bawełniana ściereczką, w ciepłe miejsce. Na ok 40 min aż wyrośnie. Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować. Masa serowa – można ja przygotować w czasie gdy ciasto nam wyrasta. Twaróg wymieszac mikserem z żółtkami i cukrem waniliowym. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masę serową, pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek na pol. Naciąć na prostokąty – jak na zdjęciu. I układać na blasze wyłożonej papierem wywijając raz (skręcając ciasto). Posmarować białkiem lub mlekiem.Piec w temp 170’C – 25 min. (Góra/dół środkowa szyna). Ciepłe bułki posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

#thermomix:

Przygotować wcześniej zaczyn (ja robię zawsze tak, pomimo iż wiem ze można od razu wrzucić wszystko do thermomixa).

1. W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka)

2. Resztę składników na ciasto umieścić w naczyniu miksujących. Dodać zaczyn. Wyrobić interwał /2min 30 sekund. Od 1 min 30 sek wlewać przez otwór masło rozpuszczone.

3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczka odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

4. Myjemy naczynie. Wkładamy twaróg, żółtka, cukier waniliowy. – miksujemy 1 min/obr.4,5

5. Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masę serową, pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek na pol. Naciąć na prostokąty – jak na zdjęciu. I układać na blasze wyłożonej papierem wywijając raz (skręcając ciasto). Posmarować białkiem lub mlekiem.

Piec w temp 170’C – 25 min. (Góra/dół środkowa szyna). Ciepłe bułki udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top