BUŁKI SŁODKIE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

BUŁKI SŁODKIE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Świetne bułeczki na podwieczorek ale i nie tylko … można je zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Są przepyszne. Naprawdę bardzo łatwe do zrobienia.

Składniki:

Kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru (normalnego)
  • 40 g masła min 82% tłuszczu, zimnego, pokrojonego na kawałki

Ciasto

  • 2 jajka – osobno białka i żółtka
  • szklanka mleka
  • 80 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 520 g mąki pszennej,
  • 80 g masła, miękkiego,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, lub ekstrat z wanilii

Dodatkowo potrzebujecie:

  • kieliszek z płaską nóżką, lub małą szklankę
  • papier do pieczenia
  • 400 g umytych, osuszonych truskawek

Do misy miksera włożyć masło, cukier i mąkę – całość zmiksować. przełożyć do innej miseczki. Odstawić.

Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru i połowy szklanki ciepłego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, pozostały cukier, dwa żółtka, masło, pozostałe pół szklanki mleka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem i przykrywamy bawełnianą ściereczką. (ok. 40 minut). Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części, zrobić kule, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą ukulę spłaszczyć i zrobić w niej wgniecenie kieliszkiem na owoce.

Wykonanie wgłębień na owoce

Następnie truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i układamy we wgłębieniu. Bułki smarujemy białkiem. Całość posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką. Pieczemy 15 min w temperaturze 190’C (można wstawić do nienagrzanego piekarnika wówczas bułki nam bardziej wyrosną). Podajemy jak ostygną.

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzać 3 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić interwał/2 min. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Ok 40 min.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części, zrobić kule, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszczyć i zrobić w niej wgniecenie kieliszkiem na owoce.
  4. Następnie truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i układamy we wgłębieniu. Bułki smarujemy białkiem. Całość posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką.
  5. Pieczemy 15 min w temperaturze 190’C (można wstawić do nienagrzanego piekarnika wówczas bułki nam bardziej wyrosną).
  6. Podajemy po ostudzeniu,
 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top