Świetne bułeczki na podwieczorek ale i nie tylko … można je zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Są przepyszne. Naprawdę bardzo łatwe do zrobienia.

Składniki:
Kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru (normalnego)
- 40 g masła min 82% tłuszczu, zimnego, pokrojonego na kawałki
Ciasto
- 2 jajka – osobno białka i żółtka
- szklanka mleka
- 80 g cukru
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 520 g mąki pszennej,
- 80 g masła, miękkiego,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, lub ekstrat z wanilii
Dodatkowo potrzebujecie:
- kieliszek z płaską nóżką, lub małą szklankę
- papier do pieczenia
- 400 g umytych, osuszonych truskawek
Do misy miksera włożyć masło, cukier i mąkę – całość zmiksować. przełożyć do innej miseczki. Odstawić.
Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru i połowy szklanki ciepłego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, pozostały cukier, dwa żółtka, masło, pozostałe pół szklanki mleka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem i przykrywamy bawełnianą ściereczką. (ok. 40 minut). Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części, zrobić kule, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą ukulę spłaszczyć i zrobić w niej wgniecenie kieliszkiem na owoce.
Następnie truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i układamy we wgłębieniu. Bułki smarujemy białkiem. Całość posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką. Pieczemy 15 min w temperaturze 190’C (można wstawić do nienagrzanego piekarnika wówczas bułki nam bardziej wyrosną). Podajemy jak ostygną.
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzać 3 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić interwał/2 min. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Ok 40 min.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części, zrobić kule, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszczyć i zrobić w niej wgniecenie kieliszkiem na owoce.
- Następnie truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i układamy we wgłębieniu. Bułki smarujemy białkiem. Całość posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką.
- Pieczemy 15 min w temperaturze 190’C (można wstawić do nienagrzanego piekarnika wówczas bułki nam bardziej wyrosną).
- Podajemy po ostudzeniu,