BUŁKI SŁODKIE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

BUŁKI SŁODKIE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Świetne bułeczki na podwieczorek ale i nie tylko … można je zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Są przepyszne. Naprawdę bardzo łatwe do zrobienia.

Składniki:

Kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru (normalnego)
  • 40 g masła min 82% tłuszczu, zimnego, pokrojonego na kawałki

Ciasto

  • 2 jajka – osobno białka i żółtka
  • szklanka mleka
  • 80 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 520 g mąki pszennej,
  • 80 g masła, miękkiego,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, lub ekstrat z wanilii

Dodatkowo potrzebujecie:

  • kieliszek z płaską nóżką, lub małą szklankę
  • papier do pieczenia
  • 400 g umytych, osuszonych truskawek

Do misy miksera włożyć masło, cukier i mąkę – całość zmiksować. przełożyć do innej miseczki. Odstawić.

Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru i połowy szklanki ciepłego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, pozostały cukier, dwa żółtka, masło, pozostałe pół szklanki mleka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem i przykrywamy bawełnianą ściereczką. (ok. 40 minut). Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części, zrobić kule, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą ukulę spłaszczyć i zrobić w niej wgniecenie kieliszkiem na owoce.

Wykonanie wgłębień na owoce

Następnie truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i układamy we wgłębieniu. Bułki smarujemy białkiem. Całość posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką. Pieczemy 15 min w temperaturze 190’C (można wstawić do nienagrzanego piekarnika wówczas bułki nam bardziej wyrosną). Podajemy jak ostygną.

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzać 3 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić interwał/2 min. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Ok 40 min.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części, zrobić kule, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszczyć i zrobić w niej wgniecenie kieliszkiem na owoce.
  4. Następnie truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i układamy we wgłębieniu. Bułki smarujemy białkiem. Całość posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką.
  5. Pieczemy 15 min w temperaturze 190’C (można wstawić do nienagrzanego piekarnika wówczas bułki nam bardziej wyrosną).
  6. Podajemy po ostudzeniu,
 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top