BUŁKI SŁODKIE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

BUŁKI SŁODKIE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Świetne bułeczki na podwieczorek ale i nie tylko … można je zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Są przepyszne. Naprawdę bardzo łatwe do zrobienia.

Składniki:

Kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru (normalnego)
  • 40 g masła min 82% tłuszczu, zimnego, pokrojonego na kawałki

Ciasto

  • 2 jajka – osobno białka i żółtka
  • szklanka mleka
  • 80 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 520 g mąki pszennej,
  • 80 g masła, miękkiego,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, lub ekstrat z wanilii

Dodatkowo potrzebujecie:

  • kieliszek z płaską nóżką, lub małą szklankę
  • papier do pieczenia
  • 400 g umytych, osuszonych truskawek

Do misy miksera włożyć masło, cukier i mąkę – całość zmiksować. przełożyć do innej miseczki. Odstawić.

Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru i połowy szklanki ciepłego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, pozostały cukier, dwa żółtka, masło, pozostałe pół szklanki mleka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem i przykrywamy bawełnianą ściereczką. (ok. 40 minut). Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części, zrobić kule, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą ukulę spłaszczyć i zrobić w niej wgniecenie kieliszkiem na owoce.

Wykonanie wgłębień na owoce

Następnie truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i układamy we wgłębieniu. Bułki smarujemy białkiem. Całość posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką. Pieczemy 15 min w temperaturze 190’C (można wstawić do nienagrzanego piekarnika wówczas bułki nam bardziej wyrosną). Podajemy jak ostygną.

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzać 3 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić interwał/2 min. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Ok 40 min.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części, zrobić kule, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszczyć i zrobić w niej wgniecenie kieliszkiem na owoce.
  4. Następnie truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i układamy we wgłębieniu. Bułki smarujemy białkiem. Całość posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką.
  5. Pieczemy 15 min w temperaturze 190’C (można wstawić do nienagrzanego piekarnika wówczas bułki nam bardziej wyrosną).
  6. Podajemy po ostudzeniu,
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top