
Bułki wrocławskie – pyszne zarówno w dzień pieczenia i na drugi dzień.
SKŁADNIKI:
- 170 g mleka
- 150 g wody
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g masła, miękkiego
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bułek
- 1 ½ łyżeczki soli
Wykonanie thermomix:
Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2.Dodać masło, mąkę i sól, wyrobić 3 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 40-60 min do wyrośnięcia, następnie wyrobić kolejne 30 s/interwał. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować wałek i za pomocą kopystki podzielić na 8 równych kawałków. Uformować okrągłe bułki, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć i oprószyć mąką, następnie za pomocą kopystki w każdej bułce wykonać podłużne wgłębienie, dociskając ją aż do blachy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec 15-20 min.