BUŁKI WROCŁAWSKIE

BUŁKI WROCŁAWSKIE

Bułki wrocławskie – pyszne zarówno w dzień pieczenia i na drugi dzień.

SKŁADNIKI:

  • 170 g mleka
  • 150 g wody
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g masła, miękkiego
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bułek
  • 1 ½ łyżeczki soli

Wykonanie thermomix:

Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2.Dodać masło, mąkę i sól, wyrobić 3 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 40-60 min do wyrośnięcia, następnie wyrobić kolejne 30 s/interwał. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować wałek i za pomocą kopystki podzielić na 8 równych kawałków. Uformować okrągłe bułki, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć i oprószyć mąką, następnie za pomocą kopystki w każdej bułce wykonać podłużne wgłębienie, dociskając ją aż do blachy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec 15-20 min.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top