BUŁKI WROCŁAWSKIE

BUŁKI WROCŁAWSKIE

Bułki wrocławskie – pyszne zarówno w dzień pieczenia i na drugi dzień.

SKŁADNIKI:

  • 170 g mleka
  • 150 g wody
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g masła, miękkiego
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bułek
  • 1 ½ łyżeczki soli

Wykonanie thermomix:

Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2.Dodać masło, mąkę i sól, wyrobić 3 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 40-60 min do wyrośnięcia, następnie wyrobić kolejne 30 s/interwał. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować wałek i za pomocą kopystki podzielić na 8 równych kawałków. Uformować okrągłe bułki, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć i oprószyć mąką, następnie za pomocą kopystki w każdej bułce wykonać podłużne wgłębienie, dociskając ją aż do blachy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec 15-20 min.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top