Dziś powstał nowy pomysł na bułki. Bułki z cynamonem. Zrobiłam je dosłownie w biegu – chwile przed wyjściem dzieci do szkoły. Jak padło hasło bułka słodka to nie nie, nie taka z piekarni mama zrobi swoje. Przynajmniej wiem co zjedzą, bez żadnych ulepszaczy i innych specjalnych dodatków. Łapcie przepis
Składniki na ciasto drożdżowe – wychodzi 10 szt.
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- szklanka mleka (250 ml)
- 3 pełne łyżki cukru
- 100g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Cynamonowe masło :
- 120g masła – masła, nie żadnej margaryny
- 50g cukru trzcinowego brązowego
- 10g cynamonu mielonego
Wykonanie tradycyjne
W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka). Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli oraz 2pozostałe łyżki cukru. Dodaj żółtka jajek, zaczyn z drożdży, 100 gramów roztopionego masła i resztę lekko ciepłego mleka. Początkowo wyrobić ciasto łyżką, później ręcznie lub mikserem. Odstawić ciasto w natłuszczonej Misce, przykryć bawełniana ściereczką, w ciepłe miejsce. Na ok 40 min aż wyrośnie. W między czasie wykonać masło cynamonowe. Miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem – można je lekko podgrzać by lepiej się smarowało.
Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masło cynamonowe i rozsmarować, pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek na pol. Naciąć na prostokąty. I układać na blasze wyłożonej papierem wywijając raz (skręcając ciasto). Posmarować białkiem lub mlekiem. Piec w temp 170’C – 25 min. (Góra/dół środkowa szyna). Ciepłe bułki posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Wykonanie w thermomix:
Przygotować wcześniej zaczyn (ja robię zawsze tak, pomimo iż wiem ze można od razu wrzucić wszystko do thermomixa). W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka) Resztę składników na ciasto umieścić w naczyniu miksujących. Dodać zaczyn. Wyrobić interwał /2min 30 sekund. Od 1 min 30 sek wlewać przez otwór masło rozpuszczone. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczka odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Myjemy naczynie. Wkładamy 120 g masła, cukier trzcinowy i cynamon, podgrzewać 50 s/37°C/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masłem cynamonowym pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek na pol. Naciąć na prostokąty – jak na zdjęciu. I układać na blasze wyłożonej papierem wywijając raz (skręcając ciasto). Posmarować białkiem lub mlekiem. Piec w temp 170’C – 25 min. (Góra/dół środkowa szyna). Ciepłe bułki udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.