BUŁKI SŁODKIE Z CYNAMONEM

BUŁKI SŁODKIE Z CYNAMONEM

Dziś powstał nowy pomysł na bułki. Bułki z cynamonem. Zrobiłam je dosłownie w biegu – chwile przed wyjściem dzieci do szkoły. Jak padło hasło bułka słodka to nie nie, nie taka z piekarni mama zrobi swoje. Przynajmniej wiem co zjedzą, bez żadnych ulepszaczy i innych specjalnych dodatków. Łapcie przepis

Składniki na ciasto drożdżowe – wychodzi 10 szt.

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka (250 ml)
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Cynamonowe masło :

  • 120g masła – masła, nie żadnej margaryny
  • 50g cukru trzcinowego brązowego
  • 10g cynamonu mielonego

Wykonanie tradycyjne

W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka). Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli oraz 2pozostałe łyżki cukru. Dodaj żółtka jajek, zaczyn z drożdży, 100 gramów roztopionego masła i resztę lekko ciepłego mleka. Początkowo wyrobić ciasto łyżką, później ręcznie lub mikserem. Odstawić ciasto w natłuszczonej Misce, przykryć bawełniana ściereczką, w ciepłe miejsce. Na ok 40 min aż wyrośnie. W między czasie wykonać masło cynamonowe. Miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem – można je lekko podgrzać by lepiej się smarowało.

Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować.

Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masło cynamonowe i rozsmarować, pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek na pol. Naciąć na prostokąty. I układać na blasze wyłożonej papierem wywijając raz (skręcając ciasto). Posmarować białkiem lub mlekiem. Piec w temp 170’C – 25 min. (Góra/dół środkowa szyna). Ciepłe bułki posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Wykonanie w thermomix:

Przygotować wcześniej zaczyn (ja robię zawsze tak, pomimo iż wiem ze można od razu wrzucić wszystko do thermomixa). W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka) Resztę składników na ciasto umieścić w naczyniu miksujących. Dodać zaczyn. Wyrobić interwał /2min 30 sekund. Od 1 min 30 sek wlewać przez otwór masło rozpuszczone. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczka odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Myjemy naczynie. Wkładamy 120 g masła, cukier trzcinowy i cynamon, podgrzewać 50 s/37°C/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masłem cynamonowym pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek na pol. Naciąć na prostokąty – jak na zdjęciu. I układać na blasze wyłożonej papierem wywijając raz (skręcając ciasto). Posmarować białkiem lub mlekiem. Piec w temp 170’C – 25 min. (Góra/dół środkowa szyna). Ciepłe bułki udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top