BUŁKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

BUŁKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

Składniki na krem:
✔ 500 ml mleka (2 szklanki)
✔ 50 g cukru drobnego
✔ 60 g mąki pszennej
✔ 2 jajka + 2 żółtka
✔ 2 łyżeczki cukru waniliowego

do dekoracji ulubione owoce świeże: maliny, borówki, jagody, truskawki, jabłka, brzoskiwinie itp.

Składniki na bułki:
✔2 jajka – osobno białka i żółtka
✔szklanka mleka
✔80 g cukru
✔30 g drożdży świeżych, pokruszonych
✔520 g mąki pszennej,
✔80 g masła, miękkiego,
✔2 łyżeczki cukru waniliowego, lub ekstrat z wanilii

————————————————————
#thermomix:

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzać 3 min/37°C/obr. 1.
Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić interwał/2 min. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Ok 40 min.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12części, zrobić kule, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszczyć i zrobić w niej wgniecenie kieliszkiem na wcześniej przygotowany krem patissiere.

👉Wykonanie kremu: wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i nastawiamy na program zagęszczanie sosów/100’C. Jeśli macie starsze wersje thermomix’a musicie nastawić obroty: 4/temp. 90’C/7 minut Krem układamy na środek bułek (wcześniej robiąc otwór) i układamy na wierzch owoce.

Bułki pieczemy 15 min w temperaturze 190’C (można wstawić do nienagrzanego piekarnika wówczas bułki nam bardziej wyrosną – czas mierzymy od osiągnięcia temperatury przez piekarnik).
————————————————-

T R A D Y C Y J N I E:

Wykonanie kremu sposobem tradycyjnym: W garnuszku gotujemy mleko razem z cukrem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żółtka, jaja i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy na puch. Dodajemy mąkę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pół szklanki wrzącego mleka miksujemy. Wlewamy masę powoli do garnuszka z mlekiem i energicznie mieszamy (najlepiej rózgą). Ponownie gotujemy masę i odstawiamy. Krem układamy na środek bułek (wcześniej robiąc otwór) i układamy na wierzch owoce.

Wykonanie ciasta na bułki:
Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru i połowy szklanki ciepłego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, pozostały cukier, dwa żółtka, masło, pozostałe pół szklanki mleka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem i przykrywamy bawełnianą ściereczką. (ok. 40 minut). Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, zrobić kule, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszczyć i zrobić w niej wgniecenie kieliszkiem i nałożyć wcześniej przygotowany krem.

Następnie owoce myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki/ plasterki i układamy na budyniu. Bułki smarujemy białkiem.

Bułki pieczemy 15 min w temperaturze 190’C (można wstawić do nienagrzanego piekarnika wówczas bułki nam bardziej wyrosną – czas mierzymy od osiągnięcia temperatury przez piekarnik).

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top