
Składniki na krem: 500 ml mleka (2 szklanki)
50 g cukru drobnego
60 g mąki pszennej
2 jajka + 2 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
do dekoracji ulubione owoce świeże: maliny, borówki, jagody, truskawki, jabłka, brzoskiwinie itp.
Składniki na bułki:2 jajka – osobno białka i żółtka
szklanka mleka
80 g cukru
30 g drożdży świeżych, pokruszonych
520 g mąki pszennej,
80 g masła, miękkiego,
2 łyżeczki cukru waniliowego, lub ekstrat z wanilii
————————————————————
#thermomix:
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzać 3 min/37°C/obr. 1.
Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić interwał/2 min. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Ok 40 min.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12części, zrobić kule, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszczyć i zrobić w niej wgniecenie kieliszkiem na wcześniej przygotowany krem patissiere.
Wykonanie kremu: wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i nastawiamy na program zagęszczanie sosów/100’C. Jeśli macie starsze wersje thermomix’a musicie nastawić obroty: 4/temp. 90’C/7 minut Krem układamy na środek bułek (wcześniej robiąc otwór) i układamy na wierzch owoce.
Bułki pieczemy 15 min w temperaturze 190’C (można wstawić do nienagrzanego piekarnika wówczas bułki nam bardziej wyrosną – czas mierzymy od osiągnięcia temperatury przez piekarnik).
————————————————-
T R A D Y C Y J N I E:
Wykonanie kremu sposobem tradycyjnym: W garnuszku gotujemy mleko razem z cukrem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żółtka, jaja i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy na puch. Dodajemy mąkę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pół szklanki wrzącego mleka miksujemy. Wlewamy masę powoli do garnuszka z mlekiem i energicznie mieszamy (najlepiej rózgą). Ponownie gotujemy masę i odstawiamy. Krem układamy na środek bułek (wcześniej robiąc otwór) i układamy na wierzch owoce.
Wykonanie ciasta na bułki:
Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru i połowy szklanki ciepłego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, pozostały cukier, dwa żółtka, masło, pozostałe pół szklanki mleka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem i przykrywamy bawełnianą ściereczką. (ok. 40 minut). Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, zrobić kule, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszczyć i zrobić w niej wgniecenie kieliszkiem i nałożyć wcześniej przygotowany krem.
Następnie owoce myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki/ plasterki i układamy na budyniu. Bułki smarujemy białkiem.
Bułki pieczemy 15 min w temperaturze 190’C (można wstawić do nienagrzanego piekarnika wówczas bułki nam bardziej wyrosną – czas mierzymy od osiągnięcia temperatury przez piekarnik).