BUŁKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

BUŁKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

Składniki na krem:
✔ 500 ml mleka (2 szklanki)
✔ 50 g cukru drobnego
✔ 60 g mąki pszennej
✔ 2 jajka + 2 żółtka
✔ 2 łyżeczki cukru waniliowego

do dekoracji ulubione owoce świeże: maliny, borówki, jagody, truskawki, jabłka, brzoskiwinie itp.

Składniki na bułki:
✔2 jajka – osobno białka i żółtka
✔szklanka mleka
✔80 g cukru
✔30 g drożdży świeżych, pokruszonych
✔520 g mąki pszennej,
✔80 g masła, miękkiego,
✔2 łyżeczki cukru waniliowego, lub ekstrat z wanilii

————————————————————
#thermomix:

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzać 3 min/37°C/obr. 1.
Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić interwał/2 min. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Ok 40 min.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12części, zrobić kule, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszczyć i zrobić w niej wgniecenie kieliszkiem na wcześniej przygotowany krem patissiere.

?Wykonanie kremu: wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i nastawiamy na program zagęszczanie sosów/100’C. Jeśli macie starsze wersje thermomix’a musicie nastawić obroty: 4/temp. 90’C/7 minut Krem układamy na środek bułek (wcześniej robiąc otwór) i układamy na wierzch owoce.

Bułki pieczemy 15 min w temperaturze 190’C (można wstawić do nienagrzanego piekarnika wówczas bułki nam bardziej wyrosną – czas mierzymy od osiągnięcia temperatury przez piekarnik).
————————————————-

T R A D Y C Y J N I E:

Wykonanie kremu sposobem tradycyjnym: W garnuszku gotujemy mleko razem z cukrem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żółtka, jaja i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy na puch. Dodajemy mąkę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pół szklanki wrzącego mleka miksujemy. Wlewamy masę powoli do garnuszka z mlekiem i energicznie mieszamy (najlepiej rózgą). Ponownie gotujemy masę i odstawiamy. Krem układamy na środek bułek (wcześniej robiąc otwór) i układamy na wierzch owoce.

Wykonanie ciasta na bułki:
Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru i połowy szklanki ciepłego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, pozostały cukier, dwa żółtka, masło, pozostałe pół szklanki mleka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem i przykrywamy bawełnianą ściereczką. (ok. 40 minut). Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, zrobić kule, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszczyć i zrobić w niej wgniecenie kieliszkiem i nałożyć wcześniej przygotowany krem.

Następnie owoce myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki/ plasterki i układamy na budyniu. Bułki smarujemy białkiem.

Bułki pieczemy 15 min w temperaturze 190’C (można wstawić do nienagrzanego piekarnika wówczas bułki nam bardziej wyrosną – czas mierzymy od osiągnięcia temperatury przez piekarnik).

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top