BURGER XXL

BURGER XXL

Kto nie lubi hamburgerów ? Ta propozycja to duży burger xxl, którego przygotowujemy w tortownicy i jest on dla całej rodziny. Kroimy go jak tort 😉 Do tego można przygotować pyszne domowe frytki z warzyw i sałatkę coleslaw.

Składniki na ciasto – bułkę:

  • 200 ml wody
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 ml oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 jajko
  • Sezam do posypania burgera
  • Roztrzepane jajo do posmarowania burgera

Składniki na farsz oraz składniki dodatkowe:

  • 100g opakowanie chudego boczku, wędzonego, w plastrach
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego lub z indyka, 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 ogórki konserwowe, pokrojone wzdłuż w plastry
  • pomidor pokrojony w plastry bez skórki
  • 6 plastrów sera cheddar lub jeśli nie możecie dostać mozzarelli

Wykonanie burgera w thermomixie:

  1. Na patelni bez dodawania tłuszczu (tłuszcz mamy w boczku) smażymy plastry boczku, aż staną się chrupiące i osiągną złotobrązowy kolor. Ja z reguły zaczynam od powoli nagrzewać patelnie i wtedy już układam boczek, po usmażeniu  odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek, dodajemy olej, rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Zganiamy składniki kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusimy 3 min/120°C/obr. 2.
  3. Dodajemy mięso mielone, sól, pieprz i paprykę, dusimy 8 min/120°C/obroty wsteczne/obr. 1. Odstawiamy do innej miski, wkładamy do lodówki.
  4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C ( u mnie thermobieg).
  5. Do czystego naczynia wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier, mąkę, sól, olej i jajko, wyrabiamy 1 min 30 s/interwał.
  6. W między czasie miskę natłuszczamy olejem i przekładamy ciasto do miski . Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 min (przykrywamy bawełnianą ściereczką).
  7. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – jedną większą drugą mniejszą.
  8.  Większą część rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie następnie przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy tak, aby pokryła dno oraz weszła na jej brzegi do góry (by móc zlepić z górą burgera).
  9. Na cieście równomiernie rozkładamy farsz z mięsa, cebuli i czosnku.
  10.   Smarujemy ketchupem i musztardą, następnie układamy ogórki, pomidora, usmażony boczek i ser.
  11. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy wierzch burgera, dokładnie zlepiamy brzegi ciasta
  12. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy burgera roztrzepanym jajkiem i posypujemy nasionami sezamu.
  13. Pieczemy 40 minut w 200’C. Po wyciągnięciu zostawiamy na chwile na blacie i dopiero podajemy.

Wykonanie tradycyjne:

  1. Na patelni bez dodawania tłuszczu (tłuszcz mamy w boczku) smażymy plastry boczku, aż staną się chrupiące i osiągną złotobrązowy kolor. Ja z reguły zaczynam od powoli nagrzewać patelnie i wtedy już układam boczek, po usmażeniu  odstawić.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na dużej patelni z dodatkiem oleju.
  3. Dodajemy mięso mielone, sól, pieprz i paprykę, dusimy około 10 minut. Odstawiamy do innej miski, wkładamy do lodówki.
  4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C ( u mnie thermobieg).
  5. W wysokim naczyniu robimy zaczyn z  drożdży, cukru i wody odstawiamy do wyrośnięcia. .
  6. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, jajo i olej. Dodajemy zaczyn z drożdży – całość wyrabiamy.
  7. W między czasie miskę natłuszczamy olejem i przekładamy ciasto do miski . Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 min (przykrywamy bawełnianą ściereczką).
  8. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – jedną większą drugą mniejszą.
  9.  Większą część rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie następnie przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy tak, aby pokryła dno oraz weszła na jej brzegi do góry (by móc zlepić z górą burgera).
  10. Na cieście równomiernie rozkładamy farsz z mięsa, cebuli i czosnku.
  11.   Smarujemy ketchupem i musztardą, następnie układamy ogórki, pomidora, usmażony boczek i ser.
  12. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy wierzch burgera, dokładnie zlepiamy brzegi ciasta
  13. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy burgera roztrzepanym jajkiem i posypujemy nasionami sezamu.
  14. Pieczemy 40 minut w 200’C. Po wyciągnięciu zostawiamy na chwile na blacie i dopiero podajemy.
 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top