Kto nie lubi hamburgerów ? Ta propozycja to duży burger xxl, którego przygotowujemy w tortownicy i jest on dla całej rodziny. Kroimy go jak tort 😉 Do tego można przygotować pyszne domowe frytki z warzyw i sałatkę coleslaw.

Składniki na ciasto – bułkę:
- 200 ml wody
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 500 mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 30 ml oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 jajko
- Sezam do posypania burgera
- Roztrzepane jajo do posmarowania burgera
Składniki na farsz oraz składniki dodatkowe:
- 100g opakowanie chudego boczku, wędzonego, w plastrach
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oleju rzepakowego
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego lub z indyka, 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 ogórki konserwowe, pokrojone wzdłuż w plastry
- pomidor pokrojony w plastry bez skórki
- 6 plastrów sera cheddar lub jeśli nie możecie dostać mozzarelli
Wykonanie burgera w thermomixie:
- Na patelni bez dodawania tłuszczu (tłuszcz mamy w boczku) smażymy plastry boczku, aż staną się chrupiące i osiągną złotobrązowy kolor. Ja z reguły zaczynam od powoli nagrzewać patelnie i wtedy już układam boczek, po usmażeniu odstawić.
- Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek, dodajemy olej, rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Zganiamy składniki kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusimy 3 min/120°C/obr. 2.
- Dodajemy mięso mielone, sól, pieprz i paprykę, dusimy 8 min/120°C/obroty wsteczne/obr. 1. Odstawiamy do innej miski, wkładamy do lodówki.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C ( u mnie thermobieg).
- Do czystego naczynia wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier, mąkę, sól, olej i jajko, wyrabiamy 1 min 30 s/interwał.
- W między czasie miskę natłuszczamy olejem i przekładamy ciasto do miski . Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 min (przykrywamy bawełnianą ściereczką).
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – jedną większą drugą mniejszą.
- Większą część rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie następnie przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy tak, aby pokryła dno oraz weszła na jej brzegi do góry (by móc zlepić z górą burgera).
- Na cieście równomiernie rozkładamy farsz z mięsa, cebuli i czosnku.
- Smarujemy ketchupem i musztardą, następnie układamy ogórki, pomidora, usmażony boczek i ser.
- Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy wierzch burgera, dokładnie zlepiamy brzegi ciasta
- Przed włożeniem do piekarnika smarujemy burgera roztrzepanym jajkiem i posypujemy nasionami sezamu.
- Pieczemy 40 minut w 200’C. Po wyciągnięciu zostawiamy na chwile na blacie i dopiero podajemy.
Wykonanie tradycyjne:
- Na patelni bez dodawania tłuszczu (tłuszcz mamy w boczku) smażymy plastry boczku, aż staną się chrupiące i osiągną złotobrązowy kolor. Ja z reguły zaczynam od powoli nagrzewać patelnie i wtedy już układam boczek, po usmażeniu odstawić.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na dużej patelni z dodatkiem oleju.
- Dodajemy mięso mielone, sól, pieprz i paprykę, dusimy około 10 minut. Odstawiamy do innej miski, wkładamy do lodówki.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C ( u mnie thermobieg).
- W wysokim naczyniu robimy zaczyn z drożdży, cukru i wody odstawiamy do wyrośnięcia. .
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, jajo i olej. Dodajemy zaczyn z drożdży – całość wyrabiamy.
- W między czasie miskę natłuszczamy olejem i przekładamy ciasto do miski . Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 min (przykrywamy bawełnianą ściereczką).
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – jedną większą drugą mniejszą.
- Większą część rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie następnie przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy tak, aby pokryła dno oraz weszła na jej brzegi do góry (by móc zlepić z górą burgera).
- Na cieście równomiernie rozkładamy farsz z mięsa, cebuli i czosnku.
- Smarujemy ketchupem i musztardą, następnie układamy ogórki, pomidora, usmażony boczek i ser.
- Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy wierzch burgera, dokładnie zlepiamy brzegi ciasta
- Przed włożeniem do piekarnika smarujemy burgera roztrzepanym jajkiem i posypujemy nasionami sezamu.
- Pieczemy 40 minut w 200’C. Po wyciągnięciu zostawiamy na chwile na blacie i dopiero podajemy.