CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

Chałka dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Ciepła, rwana posmarowana masłem z kubkiem kakao lub ciepłego mleka… na stronie zamieszczę również instrukcje splotu chałki, ale jeśli nie chcecie się bawić zróbcie klasyczny warkocz.

Chałka z kruszonką

Kruszonka

  • 30 g mąki pszennej
    lub 30 g mąki krupczatki
  • 20 g cukru
  • 25 g masła, pokrojonego na kawałki

Chałka

  • 2 jajka (w tym 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania chałki)
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 150 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

WYKONANIE THERMOMIX:

  1. Kruszonka: Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier, dodać masło, wymieszać 10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  1. Przygotowanie chałki: Do naczynia miksującego wbić 1 jajko, dodać żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, podgrzewać 4 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/. Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Uformować 6 lub 3 równe wałeczki (dł. ok. 20 cm), następnie zapleść z nich warkocz (z 3) lub splot jak na zdjęciu z 6. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  4. Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać kruszonką, piec 20-25 min (180°C). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem masła lub konfitury.

Wykonanie tradycyjne: w wysokiej szklance zrobić zaczyn z drożdży, mleka i cukru. Do Bendera włożyć mąkę, cukier, masło i zblendować – powinny powstać większe i mniejsze grudki. Do miski na ciasto wsypać mąkę, jajo, żółtka, cukier, cukier waniliowy, dodać zaczyn wyrośnięty, sól. Ciasto wyrobić. Pozostawić przykryte ciasto ściereczką bawełnianą do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Uformować 6 lub 3 równe wałeczki (dł. ok. 20 cm), następnie zapleść z nich warkocz (z 3) lub splot jak na zdjęciu z 6. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać kruszonką, piec 20-25 min (180°C). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem masła lub konfitury.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top