Chałka dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Ciepła, rwana posmarowana masłem z kubkiem kakao lub ciepłego mleka… na stronie zamieszczę również instrukcje splotu chałki, ale jeśli nie chcecie się bawić zróbcie klasyczny warkocz.

Kruszonka
- 30 g mąki pszennej
lub 30 g mąki krupczatki - 20 g cukru
- 25 g masła, pokrojonego na kawałki
Chałka
- 2 jajka (w tym 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania chałki)
- 2 żółtka
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 150 g mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
WYKONANIE THERMOMIX:
- Kruszonka: Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier, dodać masło, wymieszać 10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Przygotowanie chałki: Do naczynia miksującego wbić 1 jajko, dodać żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, podgrzewać 4 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/. Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Uformować 6 lub 3 równe wałeczki (dł. ok. 20 cm), następnie zapleść z nich warkocz (z 3) lub splot jak na zdjęciu z 6. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać kruszonką, piec 20-25 min (180°C). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem masła lub konfitury.
Wykonanie tradycyjne: w wysokiej szklance zrobić zaczyn z drożdży, mleka i cukru. Do Bendera włożyć mąkę, cukier, masło i zblendować – powinny powstać większe i mniejsze grudki. Do miski na ciasto wsypać mąkę, jajo, żółtka, cukier, cukier waniliowy, dodać zaczyn wyrośnięty, sól. Ciasto wyrobić. Pozostawić przykryte ciasto ściereczką bawełnianą do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Uformować 6 lub 3 równe wałeczki (dł. ok. 20 cm), następnie zapleść z nich warkocz (z 3) lub splot jak na zdjęciu z 6. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać kruszonką, piec 20-25 min (180°C). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem masła lub konfitury.