CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

Chałka dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Ciepła, rwana posmarowana masłem z kubkiem kakao lub ciepłego mleka… na stronie zamieszczę również instrukcje splotu chałki, ale jeśli nie chcecie się bawić zróbcie klasyczny warkocz.

Chałka z kruszonką

Kruszonka

  • 30 g mąki pszennej
    lub 30 g mąki krupczatki
  • 20 g cukru
  • 25 g masła, pokrojonego na kawałki

Chałka

  • 2 jajka (w tym 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania chałki)
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 150 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

WYKONANIE THERMOMIX:

  1. Kruszonka: Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier, dodać masło, wymieszać 10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  1. Przygotowanie chałki: Do naczynia miksującego wbić 1 jajko, dodać żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, podgrzewać 4 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/. Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Uformować 6 lub 3 równe wałeczki (dł. ok. 20 cm), następnie zapleść z nich warkocz (z 3) lub splot jak na zdjęciu z 6. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  4. Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać kruszonką, piec 20-25 min (180°C). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem masła lub konfitury.

Wykonanie tradycyjne: w wysokiej szklance zrobić zaczyn z drożdży, mleka i cukru. Do Bendera włożyć mąkę, cukier, masło i zblendować – powinny powstać większe i mniejsze grudki. Do miski na ciasto wsypać mąkę, jajo, żółtka, cukier, cukier waniliowy, dodać zaczyn wyrośnięty, sól. Ciasto wyrobić. Pozostawić przykryte ciasto ściereczką bawełnianą do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Uformować 6 lub 3 równe wałeczki (dł. ok. 20 cm), następnie zapleść z nich warkocz (z 3) lub splot jak na zdjęciu z 6. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać kruszonką, piec 20-25 min (180°C). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem masła lub konfitury.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top