
SKŁADNIKI:
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru /xylitou/ lub 25 g stweii w pudrze
- 1 łyżka cukru waniliowego (przepis na stronie)
- 40 g świeżych drożdży
- 150 g mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko do posmarowania chałki
Wykonanie tradycyjne:
Do miski włożyć mąkę, sól, jajo, żółtka, cukier waniliowy, masło. W dużej szklance podgrzać lekko mleko, włożyć drożdże, cukier wymieszać odstawić aż wyrosną. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki i reszty składników, wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180’C. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować wałeczki równiej długości i grubości, upleść z nich warkocz. Odstawić do wyrośnięcia na ok 15 min. Po ponownym wyrośnięciu posmarować jajkiem i piec 20-25 min.
Wykonanie w THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego włożyć jajko, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko , podgrzać 4 min/37’C/obr. 2
- Dodawać wg podanej kolejności mąkę pszenną, sól wyrobić 3 min/interwał
- Przełożyć do miski, przykryć ściereczką bawełnianą do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 30 min.
- Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować wałeczki równej długości i grubości, upleść z nich warkocz – odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180’C
- Po ponownym wyrośnięciu posmarować jajkiem piec ok 20-25 min.