CHAŁKA

CHAŁKA

SKŁADNIKI:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru /xylitou/ lub 25 g stweii w pudrze
  • 1 łyżka cukru waniliowego (przepis na stronie)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania chałki

Wykonanie tradycyjne:

Do miski włożyć mąkę, sól, jajo, żółtka, cukier waniliowy, masło. W dużej szklance podgrzać lekko mleko, włożyć drożdże, cukier wymieszać odstawić aż wyrosną. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki i reszty składników, wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180’C. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować wałeczki równiej długości i grubości, upleść z nich warkocz. Odstawić do wyrośnięcia na ok 15 min. Po ponownym wyrośnięciu posmarować jajkiem i piec 20-25 min.

Wykonanie w THERMOMIX:

  1. Do naczynia miksującego włożyć jajko, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko , podgrzać 4 min/37’C/obr. 2
  2. Dodawać wg podanej kolejności mąkę pszenną, sól wyrobić 3 min/interwał
  3. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką bawełnianą do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 30 min.
  4. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować wałeczki równej długości i grubości, upleść z nich warkocz – odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180’C
  5. Po ponownym wyrośnięciu posmarować jajkiem piec ok 20-25 min.
Print Recipe
 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top