Niepozorne nasiona sezamu nie tylko mają świetny smak, lecz także mnóstwo zdrowotnych właściwości. Zawierają dużo składników odżywczych, białko, a także witaminy z grupy B, A oraz E. Są też bogatym źródłem błonnika oraz minerałów takich jak potas, fosfor, magnez i wapń.
Przepis na chałwę, który Wam proponuje to przede wszystkim dobrze zmielony sezam. Chałwa jest nie tylko świetną przekąską lub deserem, ale także może być eleganckim pomysłem na prezent. Domową chałwę możecie wsadzić do pudełeczka i przewiązać wstążeczką.

- 500 g ziaren sezamu
- 1 łyżka cukru waniliowego z przepisu (cukier zwykły możecie zastąpić xylitoem/ erytrytolem lub stewią w pudrze
- 40 g orzechów ulubionych pistacja lub laskowe
- 150 g miodu
- 10 g ekstraktu waniliowego
wykonanie tradycyjne (w blenderze)
- Przygotuj foremkę keksową lub podłużny pojemniczek o wymiarach 20 x 10 cm, wyłóż folią lub papierem do pieczenia. Odstaw
- Na rozgrzanej suchej patelni prażymy sezam – tak by lekko złapał kolor, ale nie może stać się brązowy !!! Należy ciągle mieszać, cały proces trwa chwilkę.
- Odstawiamy sezam do ostudzenia do innego naczynia zimnego na ok. 10-15 min.
- Do blendera wsypujemy połowę uprażonego sezamu – mielimy ok 10-15 sek. Przekładamy do naczynia.
- Wkładamy drugą część sezamu i powtarzamy czynność mielenia.
- Dodajemy zmielony sezam i do tego garść ulubionych orzechów (opcjonalnie – można je pominąć), miód, ekstrakt waniliowy – miksujemy ok 2 x 15 sek. W przerwie pomiędzy jednym a drugim mieleniem zgarniamy ze ścianek składniki na dno naczynia
- Chałwę przekładamy do przygotowanej foremki. Uciskamy – wygładzamy powierzchnię, dekorujemy orzechami.
- Przybory kuchenne: patelnia, miska, papier do pieczenia lub folia spożywcza, forma keksowa 20 x 10cm, kuchenka, lodówka, łopatka do zgarniania składników ze ścianek naczynia, blender
- Przechowanie: w lodówce max. 14 dni.
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Przygotuj foremkę keksową lub podłużny pojemniczek o wymiarach 20 x 10 cm, wyłóż folią lub papierem do pieczenia. Odstaw
- Na rozgrzanej suchej patelni prażymy sezam – tak by lekko złapał kolor, ale nie może stać się brązowy !!! Należy ciągle mieszać, cały proces trwa chwilkę.
- Do czystego i suchego naczynia wsypać 250 g sezamu, zmielić obr. 9/16 sekund. Przełożyć do innego naczynia.
- Wsypać drugą część sezamu i cukier waniliowy, zmielić obr. 9/ 16sek.
- Dodać zmielony uprzednio sezam, ekstrakt z wanilii, miód, orzechy (część zostawić do dekoracji). Zmiksować całość 30 sek/ obr. 5
- Chałwę przekładamy do przygotowanej foremki. Uciskamy – wygładzamy powierzchnię, dekorujemy orzechami.
- Przybory kuchenne: patelnia, miska, papier do pieczenia lub folia spożywcza, forma keksowa 20 x 10cm, kuchenka, lodówka, łopatka do zgarniania składników ze ścianek naczynia, blender
Przechowanie: w lodówce max. 14 dni