CHAŁWA WANILIOWA Z ORZECHAMI

CHAŁWA WANILIOWA Z ORZECHAMI

Niepozorne nasiona sezamu nie tylko mają świetny smak, lecz także mnóstwo zdrowotnych właściwości. Zawierają dużo składników odżywczych, białko, a także witaminy z grupy B, A oraz E. Są też bogatym źródłem błonnika oraz minerałów takich jak potas, fosfor, magnez i wapń.
Przepis na chałwę, który Wam proponuje to przede wszystkim dobrze zmielony sezam. Chałwa jest nie tylko świetną przekąską lub deserem, ale także może być eleganckim pomysłem na prezent. Domową chałwę możecie wsadzić do pudełeczka i przewiązać wstążeczką.
cHAŁWA WANILIOWA Z ORZECHAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 g ziaren sezamu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 40 g orzechów ulubionych pistacja lub laskowe
  • 150 g miodu
  • 10 g ekstraktu waniliowego

WYKONANIE W BLENDERZE

  1. Przygotuj foremkę keksową lub podłużny pojemniczek o wymiarach 20 x 10 cm, wyłóż folią lub papierem do pieczenia. Odstaw
  2. Na rozgrzanej suchej patelni prażymy sezam – tak by lekko złapał kolor, ale nie może stać się brązowy !!! Należy ciągle mieszać, cały proces trwa chwilkę.
  3. Odstawiamy sezam do ostudzenia do innego naczynia zimnego na ok. 10-15 min.
  4. Do blendera wsypujemy połowę uprażonego sezamu – mielimy ok 10-15 sek. Przekładamy do naczynia.
  5. Wkładamy drugą część  sezamu i powtarzamy czynność mielenia.
  6.  Dodajemy zmielony sezam i do tego garść ulubionych orzechów (opcjonalnie – można je pominąć), miód, ekstrakt waniliowy – miksujemy  ok 2 x 15 sek. W przerwie pomiędzy jednym a drugim mieleniem zgarniamy ze ścianek składniki na dno naczynia
  7. Chałwę przekładamy do przygotowanej foremki. Uciskamy – wygładzamy powierzchnię, dekorujemy orzechami.
  • Przybory kuchenne: patelnia, miska, papier do pieczenia lub folia spożywcza, forma keksowa 20 x 10cm, kuchenka, lodówka, łopatka do zgarniania składników ze ścianek naczynia, blender
  • Przechowanie: w lodówce max. 14 dni.

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Przygotuj foremkę keksową lub podłużny pojemniczek o wymiarach 20 x 10 cm, wyłóż folią lub papierem do pieczenia. Odstaw
  2. Na rozgrzanej suchej patelni prażymy sezam – tak by lekko złapał kolor, ale nie może stać się brązowy !!! Należy ciągle mieszać, cały proces trwa chwilkę.
  3. Do czystego i suchego naczynia wsypać 250 g sezamu, zmielić obr. 9/16 sekund. Przełożyć do innego naczynia.
  4. Wsypać drugą część sezamu i cukier waniliowy, zmielić obr. 9/ 16sek.
  5. Dodać zmielony uprzednio sezam, ekstrakt z wanilii, miód, orzechy (część zostawić do dekoracji). Zmiksować całość 30 sek/ obr. 5
  6. Chałwę przekładamy do przygotowanej foremki. Uciskamy – wygładzamy powierzchnię, dekorujemy orzechami.
  • Przybory kuchenne: patelnia, miska, papier do pieczenia lub folia spożywcza, forma keksowa 20 x 10cm, kuchenka, lodówka, łopatka do zgarniania składników ze ścianek naczynia, blender

Przechowanie: w lodówce max. 14 dni.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top