Gęsty i kremowy. Sycący i bez białego cukru, a przy tym przyjemnie słodki. Do tego zdrowy.
Czy można chcieć czegoś więcej od shak’a?
Przyszły zimne dni, więc nie koniecznie na śniadanie
Ale jako deser sprawdzi się świetnie. Przepis do zapamiętania, na lato!

Składniki:
- Dwa zmrożone banany (dojrzałe i słodkie, dwa duże banany, kroimy i mrozimy)
- 2 szklanki mleka (u mnie roślinne; W wersji fit może być woda)
- 3-4 daktyle suszone, niesiarkowane, miękkie i bez pestek
- 2 łyżki jasnej pasty tahini
- Ziarenka z jednej laski wanilii
- + ewentualnie szczypta cynamonu do posypania; zmielony kardamon
Wykonanie: BANALNIE PROSTE ! Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze lub thermomixie – miksujemy ok 10 sek. na najwyższych obrotach.