Szukacie przepisu na szybkie i zdrowe danie? Chciecie spróbować czegoś innego niż schabowy? Lubicie wyraziste smaki? Ten przepis jest dla Was. Chana masala to pyszne indyjskie curry z cieciorką w pikantnym sosie pomidorowym. Jest proste, szybkie i tanie do zrobienia. Jeśli jecie i lubicie mięso możecie dodać kostkę pikantnego salami czy chorizo.

Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy, odsączone
- 2 cebule, pokrojone z piórka
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 cm świeżego imbiru
- 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie lub ok 400ml passaty pomidorowej
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/ 2 łyżeczki kurkumy
- 1 płaska łyżeczka soli
- garść świeżej natki pietruszki, bazylii lub kolendry
- 1/4 łyżeczki garam masala
- sok z 1/2 cytryny
WYKONANIE
- Piórka cebuli zeszklij na oleju, na małym ogniu.
- Następnie dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś razem przez kilka minut.
- Następnie dodaj passatę, płatki chili, mieloną kolendrę i kmin rzymski oraz kurkumę. Gotuj razem przez kilka minut.
- Po tym czasie dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę. Wymieszaj, a potem delikatnie wlej mleko kokosowe.
- Wymieszaj ponownie i zostaw na małym ogniu na kilkanaście minut, aby zgęstniało. Co jakiś czas mieszaj, by nie przywarło.
- Wsyp posiekaną natkę i garam masalę. Na końcu dodaj sok z cytryny i sól. Wymieszaj. Serwuj samo lub z dodatkami: pieczywem, pitą lub kaszą czy ryżem