
Składniki:
- 350 g kaszy gryczanej białej
- 3 łyżki siemienia lnianego niemielonego (mielone często zanieczyszczone jest glutenem)
- szklanka wody
- łyżeczka soli
- łyżka czarnuszki
- 25g drożdży
- syrop klonowy łyżeczka (dla drożdży)
Kasze gryczana mielimy na mąkę.
Dodajemy pol łyżki czarnuszki i siemię lnianie, sól.
W 1/4 szklanki cieplej wody rozpuszczamy drożdże z syropem klonowy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy resztę wody cieplej przegotowanej i drożdże. Wyrabiamy ciasto.
Foremkę wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200’C.
Wykładamy masę chleba do foremki wyłożonej papierem. Posypujemy czarnuszka. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywamy ściereczka. Na ok 40 min.
Następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 min w temp. 200’C i 45 min w temp. 180’C
Dziś robiłam z ziarnami siemienia lnianego. Na następny raz spróbuje zmielić siemię lniane.
————————————————————————————————————
PRZEPIS NA THERMOMIX :
Kasze gryczana umieszczam w thermomixie – ustawiam obr 10/10sek
dodaje sól, siemię lniane upolować porcji czarnuszki – obr 2/2 sek
w 1/4 szklanki wody to.rozpuszczam drożdże z syropem klinowym (lub łyżeczka cukru) odstaeiam w ciemne miejsce aż podwoją swoją objętość
dodaje drożdże do mąki i dolewam pozostaje 3/4 cieplej wody
ustawiam interwał i 3 min
Foremkę wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200’C.
Wykładamy masę chleba do foremki wyłożonej papierem. Posypujemy czarnuszka. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywamy ściereczka. Na ok 40 min.
Następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 min w temp. 200’C i 45 min w temp. 180’C