CHLEB MIESZANY

CHLEB MIESZANY

Przepis przesłany przez jedną z moich czytelniczek.

Składniki:
400g mąki pszennej (typ 650)
100g maki żytniej razowej (typ720)
15g drożdży
2 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
4 łyżki płatków owsianych
+ziarenka (ok 15g łącznie) siemię lniane, słonecznik, dynia
400 ml wody


I. Zrobić zaczyn :
Drożdże+ 50g ciepłej wody +50g mąki pszennej – >wymieszać, zostawić do wyrośnięcia ok 10min

II. Dodać do zaczynu resztę składników, wymieszać. Odstawić na 1h.

III. Nagrzać piekarnik do 200’C, w tym czasie ciasto przełożyć do prostokątnej foremki o wym.ok 12x25cm (natłuszczona masłem i wysypana bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi) . Wierzch posypać np. sezamen/czarnuszką i troszkę mąką oprószyć.
IV. Piec na środkowym poziomie piekarnika na ‘kratce’ przez ok 45min. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremki i studzić na wysuniętej kratce od piekarnika np.


 

You may also like

SURÓWKA COLESLAW Z CZERWONEJ KAPUSTY

SURÓWKA COLESLAW Z CZERWONEJ KAPUSTY

Idealna jako dodatek do obiadów. Jest przepyszna co tu dużo mówić.. musicie spróbować. Surówka coleslaw to z jedna z prostszych...

DUSZONE POLĘDWICZKI Z INDYKA

DUSZONE POLĘDWICZKI Z INDYKA

To proste danie, które sprawdzi się także na niedzielny obiad. Możecie je podawać z kluskami śląski i ulubioną surówką. Polędwiczki...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top