
Przepis przesłany przez jedną z moich czytelniczek.
Składniki:
400g mąki pszennej (typ 650)
100g maki żytniej razowej (typ720)
15g drożdży
2 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
4 łyżki płatków owsianych
+ziarenka (ok 15g łącznie) siemię lniane, słonecznik, dynia
400 ml wody
I. Zrobić zaczyn :
Drożdże+ 50g ciepłej wody +50g mąki pszennej – >wymieszać, zostawić do wyrośnięcia ok 10min
II. Dodać do zaczynu resztę składników, wymieszać. Odstawić na 1h.
III. Nagrzać piekarnik do 200’C, w tym czasie ciasto przełożyć do prostokątnej foremki o wym.ok 12x25cm (natłuszczona masłem i wysypana bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi) . Wierzch posypać np. sezamen/czarnuszką i troszkę mąką oprószyć.
IV. Piec na środkowym poziomie piekarnika na ‘kratce’ przez ok 45min. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremki i studzić na wysuniętej kratce od piekarnika np.