Składniki:
- 100 g Migdałów
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowego
- 25 g drożdży świeżych
- 40 g siemienia lnianego
- 430 g mąki orkiszowej
- 430 g wody ciepłej
- 1 łyżeczki soli drobnej
Wykonanie #thermomix: Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Rozdrabniamy 4 s/ obr. 6.Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Drożdże dobrze kruszymy. Wyrabiamy 3 min/ interwał. Formę kamionkową smaruje masłem i posypuje mąką orkiszową. Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 40 ‘C piekarnika na pół godziny do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na 200’C ( po tym czasie wyrastania, nie wyciągając chleba) i w momencie kiedy osiągnie temperaturę 200’C nastawiamy czas 1 godzina pieczenia. Wyciągamy z formy jak całkowicie stygnie. Smacznego !
————————————
Wykonanie #tradycyjne: Drożdże rozpuścić w małej ilości wody. W blenderze rozdrobnić migdały na mniejsze kawałki. W misie miksera z hakiem do wyrabiania ciasta wsypujemy migdały, i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto na chleb. Formę kamionkową smaruje masłem i posypuje mąką orkiszową. Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 40 ‘C piekarnika na pół godziny do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na 200’C ( po tym czasie wyrastania, nie wyciągając chleba) i w momencie kiedy osiągnie temperaturę 200’C nastawiamy czas 1 godzina pieczenia. Wyciągamy z formy jak całkowicie stygnie.