CHLEB ORKISZOWY Z MIGDAŁAMI

CHLEB ORKISZOWY Z MIGDAŁAMI

Składniki:

  • 100 g Migdałów
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowego
  • 25 g drożdży świeżych
  • 40 g siemienia lnianego
  • 430 g mąki orkiszowej
  • 430 g wody ciepłej
  • 1 łyżeczki soli drobnej

Wykonanie #thermomix: Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Rozdrabniamy 4 s/ obr. 6.Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Drożdże dobrze kruszymy. Wyrabiamy 3 min/ interwał. Formę kamionkową smaruje masłem i posypuje mąką orkiszową. Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 40 ‘C piekarnika na pół godziny do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na 200’C ( po tym czasie wyrastania, nie wyciągając chleba) i w momencie kiedy osiągnie temperaturę 200’C nastawiamy czas 1 godzina pieczenia. Wyciągamy z formy jak całkowicie stygnie. Smacznego !

————————————

Wykonanie #tradycyjne: Drożdże rozpuścić w małej ilości wody. W blenderze rozdrobnić migdały na mniejsze kawałki. W misie miksera z hakiem do wyrabiania ciasta wsypujemy migdały, i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto na chleb. Formę kamionkową smaruje masłem i posypuje mąką orkiszową. Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 40 ‘C piekarnika na pół godziny do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na 200’C ( po tym czasie wyrastania, nie wyciągając chleba) i w momencie kiedy osiągnie temperaturę 200’C nastawiamy czas 1 godzina pieczenia. Wyciągamy z formy jak całkowicie stygnie.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top