
Składniki:
- 400g maki pszennej – dałam mąkę chlebową Szymanowską
- 200 g maki żytniej – dałam razową
- 145g mleka ciepłego
- 24 g świeżych drożdży pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 215 ml wody
Potrzebujemy naczynie żaroodporne.
Wykonananie w thermomix:
Zaczyn: W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem – odstawiamy w ciemne miejsce do wyrośnięcia – u mnie szafka (trzeba zaglądać żeby nie wykipiały.)
Mąki umieszczamy w misie thermomixa – dodajemy zaczyn, wodę, sól. Wyrabiamy 3 min/obr.3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przykrywamy czysta bawełniana ściereczką. Ja nastawiam wcześniej piekarnik na 45’C o wstawiam do piekarnika. Piekarnik wyłączam po tym jak się nagrzeje. W wyrośnięte ciasto wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko raz jeszcze wyrabiamy reką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, robimy nacięcia, posypujemy lekko maka i przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik i garnek/naczynie żaroodporne wraz z pokrywa, w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna u mnie 250’C (ale może być tez 225’C) Wyciągamy gorące naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut.Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.
Tradycyjny sposób:
Zaczyn: W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem – odstawiamy w ciemne miejsce do wyrośnięcia – u mnie szafka (trzeba zaglądać żeby nie wykipiały.)W dużej misce umieszczamy mąki, sól, wodę i zaczyn. Początkowo możemy wspomóc się mikserem a później ręcznie wyrabiany ciasto. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przykrywamy czysta bawełniana ściereczką. Ja nastawiam wcześniej piekarnik na 45’C o wstawiam do piekarnika. Piekarnik wyłączam po tym jak się nagrzeje. W wyrośnięte ciasto wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko raz jeszcze wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, robimy nacięcia, posypujemy mąka i przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i garnek/naczynie żaroodporne wraz z pokrywa, w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna u mnie 250’C (ale może być tez 225’C) Wyciągamy gorące naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.
