CHLEB PSZENNO – ŻYTNI

CHLEB PSZENNO – ŻYTNI

Składniki:

  • 400g maki pszennej – dałam mąkę chlebową Szymanowską
  • 200 g maki żytniej – dałam razową
  • 145g mleka ciepłego
  • 24 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 215 ml wody

Potrzebujemy naczynie żaroodporne.

Wykonananie w thermomix:

Zaczyn: W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem – odstawiamy w ciemne miejsce do wyrośnięcia – u mnie szafka (trzeba zaglądać żeby nie wykipiały.)

Mąki umieszczamy w misie thermomixa – dodajemy zaczyn, wodę, sól. Wyrabiamy 3 min/obr.3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przykrywamy czysta bawełniana ściereczką. Ja nastawiam wcześniej piekarnik na 45’C o wstawiam do piekarnika. Piekarnik wyłączam po tym jak się nagrzeje. W wyrośnięte ciasto wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko raz jeszcze wyrabiamy reką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, robimy nacięcia, posypujemy lekko maka i przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik i garnek/naczynie żaroodporne wraz z pokrywa, w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna u mnie 250’C (ale może być tez 225’C) Wyciągamy gorące naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut.Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.


Tradycyjny sposób:

Zaczyn: W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem – odstawiamy w ciemne miejsce do wyrośnięcia – u mnie szafka (trzeba zaglądać żeby nie wykipiały.)W dużej misce umieszczamy mąki, sól, wodę i zaczyn. Początkowo możemy wspomóc się mikserem a później ręcznie wyrabiany ciasto. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przykrywamy czysta bawełniana ściereczką. Ja nastawiam wcześniej piekarnik na 45’C o wstawiam do piekarnika. Piekarnik wyłączam po tym jak się nagrzeje. W wyrośnięte ciasto wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko raz jeszcze wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, robimy nacięcia, posypujemy mąka i przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i garnek/naczynie żaroodporne wraz z pokrywa, w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna u mnie 250’C (ale może być tez 225’C) Wyciągamy gorące naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.

▫️

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top