CHLEB PSZENNO – ŻYTNI

CHLEB PSZENNO – ŻYTNI

Składniki:

  • 400g maki pszennej – dałam mąkę chlebową Szymanowską
  • 200 g maki żytniej – dałam razową
  • 145g mleka ciepłego
  • 24 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 215 ml wody

Potrzebujemy naczynie żaroodporne.

Wykonananie w thermomix:

Zaczyn: W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem – odstawiamy w ciemne miejsce do wyrośnięcia – u mnie szafka (trzeba zaglądać żeby nie wykipiały.)

Mąki umieszczamy w misie thermomixa – dodajemy zaczyn, wodę, sól. Wyrabiamy 3 min/obr.3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przykrywamy czysta bawełniana ściereczką. Ja nastawiam wcześniej piekarnik na 45’C o wstawiam do piekarnika. Piekarnik wyłączam po tym jak się nagrzeje. W wyrośnięte ciasto wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko raz jeszcze wyrabiamy reką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, robimy nacięcia, posypujemy lekko maka i przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik i garnek/naczynie żaroodporne wraz z pokrywa, w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna u mnie 250’C (ale może być tez 225’C) Wyciągamy gorące naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut.Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.


Tradycyjny sposób:

Zaczyn: W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem – odstawiamy w ciemne miejsce do wyrośnięcia – u mnie szafka (trzeba zaglądać żeby nie wykipiały.)W dużej misce umieszczamy mąki, sól, wodę i zaczyn. Początkowo możemy wspomóc się mikserem a później ręcznie wyrabiany ciasto. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przykrywamy czysta bawełniana ściereczką. Ja nastawiam wcześniej piekarnik na 45’C o wstawiam do piekarnika. Piekarnik wyłączam po tym jak się nagrzeje. W wyrośnięte ciasto wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko raz jeszcze wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, robimy nacięcia, posypujemy mąka i przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i garnek/naczynie żaroodporne wraz z pokrywa, w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna u mnie 250’C (ale może być tez 225’C) Wyciągamy gorące naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.

▫️

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top