Składniki
- 100g płatków owsianych
- 170g otrębów owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki
- 2 dużej jajka
- 30g ziaren siemienia lnianego
- 30g ulubionych pestek np słonecznika, dyni itp
- 25g migdałów
- łyżeczka soli
Wykonanie w #thermomix:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°CDo naczynia miksującego włożyć płatki owsiane, otręby owsiane, twaróg, dodać proszek do pieczenia, jajka, siemię lniane, pestki dyni lub słonecznika, migdały i sól, wyrobić interwał /1 min 30 s. Przemieszać kopystką, wyrobić ponownie Ciasto interwał/1 min 30 s.Blachę wyłożyć papierem. Zwilżonymi dłońmi uformować bochenek (ok. 10 x 20 cm). Można też piec w kamionce lub keksówce małej.Piec 50 min w temperaturze 180’C. Wystudzić.
WYKONANIE TRADYCYJNE;
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C Do misy miksera włożyć płatki owsiane, otręby owsiane, twaróg, dodać proszek do pieczenia, jajka, siemię lniane, pestki dyni lub słonecznika, migdały i sól, wyrobić ciasto .Blachę wyłożyć papierem. Zwilżonymi dłońmi uformować bochenek (ok. 10 x 20 cm). Można też piec w kamionce lub keksówce małej.Piec 50 min w temperaturze 180’C. Wystudzić.