Zrobienie chleba to nic trudnego. Tak naprawdę potrzebna jest odrobina cierpliwości by chleb nam dobrze wyrósł. Ponadto z doświadczenia wiem że ważne jest też to w czym pieczemy chleb. Odkąd wypiekam chleb w naczyniu kamionkowym wychodzi idealny ! Posiadając thermomix zakochasz się w wypiekaniu własnych chlebów.
Poznajcie składniki na mój ulubiony chleb:
- 500 g wody ciepłej
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 7g suchych drożdży
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 30 g otrębów pszennych
- 50 g płatków owsianych, górskich
- 50 g siemienia lnianego
- 30g słonecznika łuskanego
- 20 g zmiksowanych migdałów
- 2 łyżeczki soli
- masło, do natłuszczenia formy
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie sypkie składniki umieszczamy w misie miksera. Migdały mozecie zblendować. Robimy zaczyn z drożdży świeżych lub suche wsypujemy do suchych składników. Wlewamy ciepłą wodę i zaczyn jeśli robimy na świeżych drożdżach i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je w misie na 30 minut, by popracowało . Jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej masłem formy do pieczenia. Zwilżoną wodą ręką wyrównujemy ciasto. Wkładamy do nienagrzanego piekarnika i włączamy temperaturę 180’C thermoobieg – czekamy aż osiągnie piekarnik tą temperaturę wówczas nastawiamy czas pieczenia 1 godzinę. Studzimy na kratce.
Wykonanie w thermomix:
- Do naczynia miksujacego wsypać migdały i zmiksować – 3 sek / obr. 6
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, mąkę, otręby, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik i sól, wyrobić ciasto interwał/2 min.
- Pozostawić w naczyniu miksującym na 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie formę keksową natłuścić masłem, odstawić.
- Ponownie wyrobić kolejny raz ciasto przez 1 minutę – interwał
- przekładamy do natłuszczonej masłem formy do pieczenia. Zwilżoną wodą ręką wyrównujemy ciasto.
- Wkładamy do nienagrzanego piekarnika i włączamy temperaturę 180’C thermoobieg – czekamy aż osiągnie piekarnik tą temperaturę wówczas nastawiamy czas pieczenia 1 godzinę. Studzimy na kratce.