CHLEB Z MIGDAŁAMI, SIEMINIEM LNIANYM I OWSIANKĄ

CHLEB Z MIGDAŁAMI, SIEMINIEM LNIANYM I OWSIANKĄ

Zrobienie chleba to nic trudnego. Tak naprawdę potrzebna jest odrobina cierpliwości by chleb nam dobrze wyrósł. Ponadto z doświadczenia wiem że ważne jest też to w czym pieczemy chleb. Odkąd wypiekam chleb w naczyniu kamionkowym wychodzi idealny ! Posiadając thermomix zakochasz się w wypiekaniu własnych chlebów.

Poznajcie składniki na mój ulubiony chleb:

  • 500 g wody ciepłej
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 7g suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g otrębów pszennych
  • 50 g płatków owsianych, górskich
  • 50 g siemienia lnianego
  • 30g słonecznika łuskanego
  • 20 g zmiksowanych migdałów
  • 2 łyżeczki soli
  • masło, do natłuszczenia formy

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie sypkie składniki umieszczamy w misie miksera. Migdały mozecie zblendować. Robimy zaczyn z drożdży świeżych lub suche wsypujemy do suchych składników. Wlewamy ciepłą wodę i zaczyn jeśli robimy na świeżych drożdżach i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je w misie na 30 minut, by popracowało . Jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej masłem formy do pieczenia. Zwilżoną wodą ręką wyrównujemy ciasto. Wkładamy do nienagrzanego piekarnika i włączamy temperaturę 180’C thermoobieg – czekamy aż osiągnie piekarnik tą temperaturę wówczas nastawiamy czas pieczenia 1 godzinę. Studzimy na kratce.

Wykonanie w thermomix:

  1. Do naczynia miksujacego wsypać migdały i zmiksować – 3 sek / obr. 6
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, mąkę, otręby, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik i sól, wyrobić ciasto interwał/2 min.
  3. Pozostawić w naczyniu miksującym na 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie formę keksową natłuścić masłem, odstawić.
  4. Ponownie wyrobić kolejny raz ciasto przez 1 minutę – interwał
  5. przekładamy do natłuszczonej masłem formy do pieczenia. Zwilżoną wodą ręką wyrównujemy ciasto.
  6. Wkładamy do nienagrzanego piekarnika i włączamy temperaturę 180’C thermoobieg – czekamy aż osiągnie piekarnik tą temperaturę wówczas nastawiamy czas pieczenia 1 godzinę. Studzimy na kratce.
 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top