CHLEB Z MIGDAŁAMI, SIEMINIEM LNIANYM I OWSIANKĄ

CHLEB Z MIGDAŁAMI, SIEMINIEM LNIANYM I OWSIANKĄ

Zrobienie chleba to nic trudnego. Tak naprawdę potrzebna jest odrobina cierpliwości by chleb nam dobrze wyrósł. Ponadto z doświadczenia wiem że ważne jest też to w czym pieczemy chleb. Odkąd wypiekam chleb w naczyniu kamionkowym wychodzi idealny ! Posiadając thermomix zakochasz się w wypiekaniu własnych chlebów.

Poznajcie składniki na mój ulubiony chleb:

  • 500 g wody ciepłej
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 7g suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g otrębów pszennych
  • 50 g płatków owsianych, górskich
  • 50 g siemienia lnianego
  • 30g słonecznika łuskanego
  • 20 g zmiksowanych migdałów
  • 2 łyżeczki soli
  • masło, do natłuszczenia formy

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie sypkie składniki umieszczamy w misie miksera. Migdały mozecie zblendować. Robimy zaczyn z drożdży świeżych lub suche wsypujemy do suchych składników. Wlewamy ciepłą wodę i zaczyn jeśli robimy na świeżych drożdżach i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je w misie na 30 minut, by popracowało . Jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej masłem formy do pieczenia. Zwilżoną wodą ręką wyrównujemy ciasto. Wkładamy do nienagrzanego piekarnika i włączamy temperaturę 180’C thermoobieg – czekamy aż osiągnie piekarnik tą temperaturę wówczas nastawiamy czas pieczenia 1 godzinę. Studzimy na kratce.

Wykonanie w thermomix:

  1. Do naczynia miksujacego wsypać migdały i zmiksować – 3 sek / obr. 6
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, mąkę, otręby, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik i sól, wyrobić ciasto interwał/2 min.
  3. Pozostawić w naczyniu miksującym na 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie formę keksową natłuścić masłem, odstawić.
  4. Ponownie wyrobić kolejny raz ciasto przez 1 minutę – interwał
  5. przekładamy do natłuszczonej masłem formy do pieczenia. Zwilżoną wodą ręką wyrównujemy ciasto.
  6. Wkładamy do nienagrzanego piekarnika i włączamy temperaturę 180’C thermoobieg – czekamy aż osiągnie piekarnik tą temperaturę wówczas nastawiamy czas pieczenia 1 godzinę. Studzimy na kratce.
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top