CHLEB Z MIGDAŁAMI, SIEMINIEM LNIANYM I OWSIANKĄ

CHLEB Z MIGDAŁAMI, SIEMINIEM LNIANYM I OWSIANKĄ

Zrobienie chleba to nic trudnego. Tak naprawdę potrzebna jest odrobina cierpliwości by chleb nam dobrze wyrósł. Ponadto z doświadczenia wiem że ważne jest też to w czym pieczemy chleb. Odkąd wypiekam chleb w naczyniu kamionkowym wychodzi idealny ! Posiadając thermomix zakochasz się w wypiekaniu własnych chlebów.

Poznajcie składniki na mój ulubiony chleb:

  • 500 g wody ciepłej
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 7g suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g otrębów pszennych
  • 50 g płatków owsianych, górskich
  • 50 g siemienia lnianego
  • 30g słonecznika łuskanego
  • 20 g zmiksowanych migdałów
  • 2 łyżeczki soli
  • masło, do natłuszczenia formy

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie sypkie składniki umieszczamy w misie miksera. Migdały mozecie zblendować. Robimy zaczyn z drożdży świeżych lub suche wsypujemy do suchych składników. Wlewamy ciepłą wodę i zaczyn jeśli robimy na świeżych drożdżach i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je w misie na 30 minut, by popracowało . Jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej masłem formy do pieczenia. Zwilżoną wodą ręką wyrównujemy ciasto. Wkładamy do nienagrzanego piekarnika i włączamy temperaturę 180’C thermoobieg – czekamy aż osiągnie piekarnik tą temperaturę wówczas nastawiamy czas pieczenia 1 godzinę. Studzimy na kratce.

Wykonanie w thermomix:

  1. Do naczynia miksujacego wsypać migdały i zmiksować – 3 sek / obr. 6
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, mąkę, otręby, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik i sól, wyrobić ciasto interwał/2 min.
  3. Pozostawić w naczyniu miksującym na 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie formę keksową natłuścić masłem, odstawić.
  4. Ponownie wyrobić kolejny raz ciasto przez 1 minutę – interwał
  5. przekładamy do natłuszczonej masłem formy do pieczenia. Zwilżoną wodą ręką wyrównujemy ciasto.
  6. Wkładamy do nienagrzanego piekarnika i włączamy temperaturę 180’C thermoobieg – czekamy aż osiągnie piekarnik tą temperaturę wówczas nastawiamy czas pieczenia 1 godzinę. Studzimy na kratce.
 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top