
Jestem fanką prostych przepisów, bo te z reguły są najlepsze. Zanim pojawił się ten wpis na stronie zrobiłam dwa nieudane chleby – i nie była to wina zakwasu, a błędów w przepisach.
Ten jest na pewno prosty i sprawdzony !
SKŁADNIKI:
- 150g aktywnego zakwasu żytniego
- 500 g mąki żytniej typ 720
- 1,5 łyżeczki soli
- 450ml wody lekko ciepłej
- słonecznik, siemię lniane, pestki dyni – opcjonalnie jak lubicie
Potrzebne będą : ściereczka bawełniana, misa, foremka 12 x 24 cm, waga kuchenna
WYKONANIE TRADYCYJNE
- Mąkę wsypujemy do miski razem z solą i mieszamy.
- Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy wodę i krótko wyrabiamy ciasto – do połączenia się składników.
- foremkę wym 12×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wkładamy do środka. Następnie zwilżamy dłoń i wyrównujemy od góry . Przykrywamy ściereczką i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 40 ‚C (po włożeniu piekarnik wyłączamy) na 2,5 godz.
- Następnie wyciągamy wyrośnięty chleb. Nagrzewamy piekarnik na 210’C i pieczemy chleb 40 min. Wyciągamy chleb z foremki i studzimy.
Wykonanie THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, ziarna (opcjonalnie) sól, wodę, zakwas – wszystko wg podanej kolejności – interwał ok 3 min.
- foremkę wym 12×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wkładamy do środka. Następnie zwilżamy dłoń i wyrównujemy od góry . Przykrywamy ściereczką i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 40 ‚C (po włożeniu piekarnik wyłączamy) na 2,5 godz.
- Następnie wyciągamy wyrośnięty chleb. Nagrzewamy piekarnik na 210’C i pieczemy chleb 40 min. Wyciągamy chleb z foremki i studzimy.