„Chlebek” bananowy – ni to chleb ni to ciasto. Fajna propozycja zarówno do herbaty jak i kawy, ale również na śniadanie. Można go jeść z owocami, dżemem, czy np z nutella, lub zwyczajnie posypany cukrem pudrem.

- Składniki:
- 3-4 dojrzałe banany im bardziej czarne tym lepiej
- 1,5 szklanki maki pszennej przesianej plus dodatkowa ilość do obsypania foremki
- łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 70g miękkiego bardzo masła plus dodatkowa ilość do wysmarowania formy
- 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
- łyżeczka cukru waniliowego
- jajko
Banany ugniatamy widelcem. Do ugniecione banana dodajemy cukier, masło, cukier waniliowy. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy jajko. Mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z soda.
Wylewamy ciasto do natłuszczonej oprószone mąka formy. Pieczemy 60 min w nagrzanym piekarniku 180’C
thermomix:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 25 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć banany i masło, dodać jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną, cukier waniliowy, wymieszać 20 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej formy, piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Pozostawić w formie do ostudzenia na ok. 30 min, następnie przełożyć na kratkę. Podawać po ostudzeniu.