CHLEBEK BANANOWY

CHLEBEK BANANOWY

„Chlebek” bananowy – ni to chleb ni to ciasto. Fajna propozycja zarówno do herbaty jak i kawy, ale również na śniadanie. Można go jeść z owocami, dżemem, czy np z nutella, lub zwyczajnie posypany cukrem pudrem.

  • Składniki:
  • 3-4 dojrzałe banany im bardziej czarne tym lepiej
  • 1,5 szklanki maki pszennej przesianej plus dodatkowa ilość do obsypania foremki
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 70g miękkiego bardzo masła plus dodatkowa ilość do wysmarowania formy
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • jajko

Banany ugniatamy widelcem. Do ugniecione banana dodajemy cukier, masło, cukier waniliowy. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy jajko. Mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z soda.

Wylewamy ciasto do natłuszczonej oprószone mąka formy. Pieczemy 60 min w nagrzanym piekarniku 180’C

thermomix:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 25 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć banany i masło, dodać jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną, cukier waniliowy, wymieszać 20 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej formy, piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Pozostawić w formie do ostudzenia na ok. 30 min, następnie przełożyć na kratkę. Podawać po ostudzeniu.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top