
Składniki:
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 ml kefiru
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
- 1 białko, roztrzepane do posmarowania chlebków
- 2 łyżki otrębów jakichkolwiek
- łyżka oleju plus dodatkowa ilość do posmarowania miski
Wykonanie tradycyjne:
1. Do miski wkładamy drożdże, ciepłą wodę, cukier i 10 g mąki pszennej i mieszamy rózgą do połączenia się składników,. 2. Następnie dodajemy pozostałe 440 g mąki pszennej, mąkę pełnoziarnistą, jogurt naturalny, kefir, sól i olej, wyrabiamy ciasto.3. Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej miski natłuszczonej olejem. Odstawiamy w ciepłe miejsce, miskę przykrytą bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok 40- 60 minut. 4. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, 5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy. 6. Dzielimy na 6 części dużych i 6 małych części (by uformować kulki). Z7. Każdą część ciasta ugniatamy na gruby placek (coś jak pizzę ale musi być luźno gruby placek). Kule ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka. Na środku każdej kuli układamy małe kulki ciasta i lekko dociskamy. Chlebki posypujemy otrębami.8. Układamy na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując odstępy – ja zrobiłam 3 na blachę. 9. Przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić na 20 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 10. Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na 200’C ( u mnie z thermoobiegiem). 11. Pieczemy 30 min od momentu jak piekarnik osiągnie temperaturę 200°C. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Przed podaniem z ostudzonych chlebków należy odciąć wierzch i wydrążyć miąższ.
Wykonanie w #thermomix:
1. Do naczynia miksującego wkładamy drożdże, wodę, cukier i 10 g mąki pszennej, podgrzewamy całość 5 min/37°C/obr. 1.2. Następnie dodajemy pozostałe 440 g mąki pszennej, mąkę pełnoziarnistą, jogurt naturalny, kefir, sól i olej, wyrabiamy ciasto 2 min/interwał. 3. Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej miski natłuszczonej olejem. Odstawiamy w ciepłe miejsce, miskę przykrytą bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok 40- 60 minut. 4. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, 5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy. 6. Dzielimy na 6 części dużych i 6 małych części (by uformować kulki). Z7. Każdą część ciasta ugniatamy na gruby placek (coś jak pizzę ale musi być luźno gruby placek). Kule ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka. Na środku każdej kuli układamy małe kulki ciasta i lekko dociskamy. Chlebki posypujemy otrębami.8. Układamy na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując odstępy – ja zrobiłam 3 na blachę. 9. Przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić na 20 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 10. Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na 200’C ( u mnie z thermoobiegiem). 11. Pieczemy 30 min od momentu jak piekarnik osiągnie temperaturę 200°C. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Przed podaniem z ostudzonych chlebków należy odciąć wierzch i wydrążyć miąższ.