Składniki:
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 200 g wody, letniej
- 2 jajka
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej
- 200 – 250 g sera mozzarella, twardego,
- ząbek czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- pomidorki koktajlowe, przekrojonych na pół, do dekoracji
Wykonanie tradycyjne: Do misy miksera wsypać mąkę, dodać wodę, 1 jajko, drożdże, 30 g masła, cukier i 1 łyżeczkę soli, wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 22 równe kawałki. W każdy wkładamy kostkę mozarelii i tworzymy kulkę. Układamy kulki w wieniec zachowując 1 cm odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, posypać pozostałą 1 łyżeczką soli. Piec 20-25 min (180°C). W tym czasie przygotować masło ziołowo-czosnkowe. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.Do małego blendera włożyć czosnek, natkę pietruszki rozdrobnić. W garnuszku roztopić masło. Dodać rozdrobniony czosnek, natkę pietruszki. Wymieszać. Upieczony chlebek równomiernie polać masłem czosnkowo-ziołowym i udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Wykonanie w #thermomix :Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, 1 jajko, drożdże, 30 g masła, cukier i 1 łyżeczkę soli, wyrobić interwał przez 2 min. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 22 równe kawałki. W każdy wkładamy kostkę mozarelii i tworzymy kulkę. Układamy kulki w wieniec zachowując 1 cm odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, posypać pozostałą 1 łyżeczką soli. Piec 20-25 min (180°C). W tym czasie przygotować masło ziołowo-czosnkowe. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać pozostałe 70 g masła, dusić 5 min/120°C/obr. 1. Upieczony chlebek równomiernie polać masłem czosnkowo-ziołowym i udekorować pomidorkami koktajlowymi.