CHLEBEK WIANEK Z MASŁEM CZOSNKOWYM

CHLEBEK WIANEK Z MASŁEM CZOSNKOWYM

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 200 g wody, letniej
  • 2 jajka
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej
  • 200 – 250 g sera mozzarella, twardego,
  • ząbek czosnku
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • pomidorki koktajlowe, przekrojonych na pół, do dekoracji

Wykonanie tradycyjne: Do misy miksera wsypać mąkę, dodać wodę, 1 jajko, drożdże, 30 g masła, cukier i 1 łyżeczkę soli, wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 22 równe kawałki. W każdy wkładamy kostkę mozarelii i tworzymy kulkę. Układamy kulki w wieniec zachowując 1 cm odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, posypać pozostałą 1 łyżeczką soli. Piec 20-25 min (180°C). W tym czasie przygotować masło ziołowo-czosnkowe. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.Do małego blendera włożyć czosnek, natkę pietruszki rozdrobnić. W garnuszku roztopić masło. Dodać rozdrobniony czosnek, natkę pietruszki. Wymieszać. Upieczony chlebek równomiernie polać masłem czosnkowo-ziołowym i udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Wykonanie w #thermomix :Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, 1 jajko, drożdże, 30 g masła, cukier i 1 łyżeczkę soli, wyrobić interwał przez 2 min. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 22 równe kawałki. W każdy wkładamy kostkę mozarelii i tworzymy kulkę. Układamy kulki w wieniec zachowując 1 cm odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, posypać pozostałą 1 łyżeczką soli. Piec 20-25 min (180°C). W tym czasie przygotować masło ziołowo-czosnkowe. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać pozostałe 70 g masła, dusić 5 min/120°C/obr. 1. Upieczony chlebek równomiernie polać masłem czosnkowo-ziołowym i udekorować pomidorkami koktajlowymi.

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top