CHLEBEK WIANEK Z MASŁEM CZOSNKOWYM

CHLEBEK WIANEK Z MASŁEM CZOSNKOWYM

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 200 g wody, letniej
  • 2 jajka
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej
  • 200 – 250 g sera mozzarella, twardego,
  • ząbek czosnku
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • pomidorki koktajlowe, przekrojonych na pół, do dekoracji

Wykonanie tradycyjne: Do misy miksera wsypać mąkę, dodać wodę, 1 jajko, drożdże, 30 g masła, cukier i 1 łyżeczkę soli, wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 22 równe kawałki. W każdy wkładamy kostkę mozarelii i tworzymy kulkę. Układamy kulki w wieniec zachowując 1 cm odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, posypać pozostałą 1 łyżeczką soli. Piec 20-25 min (180°C). W tym czasie przygotować masło ziołowo-czosnkowe. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.Do małego blendera włożyć czosnek, natkę pietruszki rozdrobnić. W garnuszku roztopić masło. Dodać rozdrobniony czosnek, natkę pietruszki. Wymieszać. Upieczony chlebek równomiernie polać masłem czosnkowo-ziołowym i udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Wykonanie w #thermomix :Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, 1 jajko, drożdże, 30 g masła, cukier i 1 łyżeczkę soli, wyrobić interwał przez 2 min. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 22 równe kawałki. W każdy wkładamy kostkę mozarelii i tworzymy kulkę. Układamy kulki w wieniec zachowując 1 cm odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, posypać pozostałą 1 łyżeczką soli. Piec 20-25 min (180°C). W tym czasie przygotować masło ziołowo-czosnkowe. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać pozostałe 70 g masła, dusić 5 min/120°C/obr. 1. Upieczony chlebek równomiernie polać masłem czosnkowo-ziołowym i udekorować pomidorkami koktajlowymi.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top