Must have imprez to rwany, ziołowy chlebek. Świetnie sprawdza się do grillowanych potraw. Tak naprawdę jego smak możecie dowolnie modyfikować poprzez dodanie na ziół, suszonych pomidorów itp.

CIASTO
- 40 g oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1\2 łyżeczki cukru
- 40 g drożdży LUB 7g suchych
- 600 g maki pszenna
- 300 g ciepłej wody
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami lub ze świeżych robimy zaczyn. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Odstawiamy ciasto na 40min do wyrośnięcia. Dzielimy na 3 części wałkujemy na prostokąty i smarujemy masłem ziołowym. Następnie kroimy paseczki i zwijamy w harmonijkę lub ślimaki. Piec 30 min 210’C
MASŁO ZIOŁOWE
- 120 g masła
- Pol dużej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 5 gałązek bazylii
- 5 gałązek pietruszki
- 1 łyżeczki soli ziołowej
Wykonanie masła ziołowego: Do urządzenia typu blender (coś z nożami) wkładamy wszystkie składniki oprócz masła i soli.Do miseczki dajemy miękkie masło i sól dodajemy zmiksowane zioła
.———————————————
wykonanie w #THERMOMIX:
CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia, wyrabiamy 2min/interwał. Wykładamy na stolnice oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt 30×40 o grubości 0,5cm smarujemy masłem ziołowym i tniemy na paski ok 5cm szerokie i składamy w harmonijkę. Układamy w tortownicy 26cm średnica piec w nagrzanym do 200C’ piekarniku, 30-40 minut
MASŁO ZIOŁOWE
Wszystkie składniki oprócz masła i soli wkładamy do naczynia i rozdrabniamy 8s/obr5Zgarniamy kopystką na dno naczynia ,dodajemy masło i sól i mieszamy 25s/obr6