CHLEBEK ZIOŁOWY

CHLEBEK ZIOŁOWY

Must have imprez to rwany, ziołowy chlebek. Świetnie sprawdza się do grillowanych potraw. Tak naprawdę jego smak możecie dowolnie modyfikować poprzez dodanie na ziół, suszonych pomidorów itp.


CIASTO

  • 40 g oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1\2 łyżeczki cukru
  • 40 g drożdży LUB 7g suchych
  • 600 g maki pszenna
  • 300 g ciepłej wody

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami lub ze świeżych robimy zaczyn. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Odstawiamy ciasto na 40min do wyrośnięcia. Dzielimy na 3 części wałkujemy na prostokąty i smarujemy masłem ziołowym. Następnie kroimy paseczki i zwijamy w harmonijkę lub ślimaki. Piec 30 min 210’C

MASŁO ZIOŁOWE

  • 120 g masła
  • Pol dużej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 gałązek bazylii
  • 5 gałązek pietruszki
  • 1 łyżeczki soli ziołowej


Wykonanie masła ziołowego: Do urządzenia typu blender (coś z nożami) wkładamy wszystkie składniki oprócz masła i soli.Do miseczki dajemy miękkie masło i sól dodajemy zmiksowane zioła

.———————————————
wykonanie w #THERMOMIX:
CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia, wyrabiamy 2min/interwał. Wykładamy na stolnice oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt 30×40 o grubości 0,5cm smarujemy masłem ziołowym i tniemy na paski ok 5cm szerokie i składamy w harmonijkę. Układamy w tortownicy 26cm średnica piec w nagrzanym do 200C’ piekarniku, 30-40 minut
MASŁO ZIOŁOWE
Wszystkie składniki oprócz masła i soli wkładamy do naczynia i rozdrabniamy 8s/obr5Zgarniamy kopystką na dno naczynia ,dodajemy masło i sól i mieszamy 25s/obr6

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top