CHLEBEK

CHLEBEK

Składniki:

CIASTO

• 40 g oleju
• 2 łyżeczki soli
• pół łyżeczki cukru
• 30 g drożdży
• 600 g maki pszen
• 300 g ciepłej wody

MASŁO ZIOŁOWE

• 120 g masła bardzo miękkiego tak by dało się smarować (ja rozpuściłam masło)
• łyżeczka oregano
• 2 żabki czosnku
• łyżeczka suszonych pomidorów w proszku
• kilka liści bazylii świeżej lub łyżeczka suszonej

Tradycyjne wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy na 200’C – pieczemy na thermoobiwgu na środkowej szynie.

W 1/4 szklanki cieplej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce – ja wkładam do szafki).

W między czasie przygotowujemy w misce: mąkę, olej, resztę cieplej wody i sól. Dodajemy wyrośnięte drożdże – wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części.
Na stolnicy oprószonej mąka rozwałkowujemy placek z jednej z części.

Masło (u mnie roztopione) mieszamy z reszta składników. Ząbki czosnku mielimy przez praskę. Dodajemy do masła. Smarujemy placek ciasta pędzelkiem dość grubo masłem. Zawijamy w rulonik. Kroimy na kawałki ok 5 cm. Układamy pionowo w odstępach ok 2 cm od siebie w naczyniu wyłożonym papierem.
Czynność powtarzamy z drugą częścią placka.

Zostawiamy pod bawełniana ściereczka w spokojnym ciepłym miejscu na 20 min do wyrośnięcia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200’C – pieczemy 35 min.
◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️
Thermomix ⤵️
Piekarnik nagrzewamy na 200’C – pieczemy na thermoobiwgu na środkowej szynie.

CIASTO
1. W 1/4 szklanki cieplej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce – ja wkładam do szafki).

2. Pozostałe składniki na ciasto włożyć do naczynia, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać 2min na opcji z kłosem.

Ciasto dzielimy na dwie części.
Na stolnicy oprószonej mąka rozwałkowujemy placek z jednej z części.

MASŁO

składniki włożyć do naczynia oprócz małsa rozdrobnic 8s/obr 5
Zgarnąć kopystką,dodać masło i wymieszać 25s/obr6

Smarujemy placek ciasta dość grubo masłem. Zawijamy w rulonik. Kroimy na kawałki ok 5 cm. Układamy pionowo w odstępach ok 2 cm od siebie w naczyniu wyłożonym papierem.
Czynność powtarzamy z drugą częścią placka

Zostawiamy pod bawełniana ściereczka w spokojnym ciepłym miejscu na 20 min do wyrośnięcia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200’C – pieczemy 35 min.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top