CHLEBEK

CHLEBEK

Składniki:

CIASTO

• 40 g oleju
• 2 łyżeczki soli
• pół łyżeczki cukru
• 30 g drożdży
• 600 g maki pszen
• 300 g ciepłej wody

MASŁO ZIOŁOWE

• 120 g masła bardzo miękkiego tak by dało się smarować (ja rozpuściłam masło)
• łyżeczka oregano
• 2 żabki czosnku
• łyżeczka suszonych pomidorów w proszku
• kilka liści bazylii świeżej lub łyżeczka suszonej

Tradycyjne wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy na 200’C – pieczemy na thermoobiwgu na środkowej szynie.

W 1/4 szklanki cieplej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce – ja wkładam do szafki).

W między czasie przygotowujemy w misce: mąkę, olej, resztę cieplej wody i sól. Dodajemy wyrośnięte drożdże – wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części.
Na stolnicy oprószonej mąka rozwałkowujemy placek z jednej z części.

Masło (u mnie roztopione) mieszamy z reszta składników. Ząbki czosnku mielimy przez praskę. Dodajemy do masła. Smarujemy placek ciasta pędzelkiem dość grubo masłem. Zawijamy w rulonik. Kroimy na kawałki ok 5 cm. Układamy pionowo w odstępach ok 2 cm od siebie w naczyniu wyłożonym papierem.
Czynność powtarzamy z drugą częścią placka.

Zostawiamy pod bawełniana ściereczka w spokojnym ciepłym miejscu na 20 min do wyrośnięcia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200’C – pieczemy 35 min.
◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️
Thermomix ⤵️
Piekarnik nagrzewamy na 200’C – pieczemy na thermoobiwgu na środkowej szynie.

CIASTO
1. W 1/4 szklanki cieplej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce – ja wkładam do szafki).

2. Pozostałe składniki na ciasto włożyć do naczynia, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać 2min na opcji z kłosem.

Ciasto dzielimy na dwie części.
Na stolnicy oprószonej mąka rozwałkowujemy placek z jednej z części.

MASŁO

składniki włożyć do naczynia oprócz małsa rozdrobnic 8s/obr 5
Zgarnąć kopystką,dodać masło i wymieszać 25s/obr6

Smarujemy placek ciasta dość grubo masłem. Zawijamy w rulonik. Kroimy na kawałki ok 5 cm. Układamy pionowo w odstępach ok 2 cm od siebie w naczyniu wyłożonym papierem.
Czynność powtarzamy z drugą częścią placka

Zostawiamy pod bawełniana ściereczka w spokojnym ciepłym miejscu na 20 min do wyrośnięcia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200’C – pieczemy 35 min.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top