Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić piegi. W medycynie ludowej chrzan stosuje się m.in. na katar, chore zatoki, dolegliwości trawienne i reumatyczne. Z badań wynika, że chrzan powinno się docenić przede wszystkim ze względu na działanie antynowotworowe.

Składniki:
- 400 g chrzany
- sok z całej cytryny
- szklanka wody mineralnej niegazowanej
- 55 g cukru lub innego słodzidła np xylitol, erytrytol, stewia
- 10 g soli
Wykonanie w blenderze:
Chrzan obieramy. Mujemy kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera i miksujemy ok 5-10 sek na wiórki. Dodajemy resztę składników i miksujemy – po ok 4 -6 sek przerywamy – zgarniamy ze ścianek na dół chrzan i powtarzamy czynność ok 6 razy. Uwaga przy każdym otwarciu naczynia na nos Przełożyć chrzan do słoiczków. Przechowywać w lodówce.
THERMOMIX
Do naczynia miksującego wkładamy obrany chrzan miksujemy obr 10/ 5-7 sek. Dodajemy resztę składników – miskujemy obr. 9/ 3-5 minut
Czynność należy przerwać (charakterystyczny dźwięk pustej pracy TM) – zgarnąć chrzan na dno naczynia i powtórzyć ok 6 razy miksowanie na obr 9.
Przełożyć chrzan do słoiczków. Przechowywać w lodówce.