Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić piegi. W medycynie ludowej chrzan stosuje się m.in. na katar, chore zatoki, dolegliwości trawienne i reumatyczne. Z badań wynika, że chrzan powinno się docenić przede wszystkim ze względu na działanie antynowotworowe.

Składniki:

  • 400 g chrzany
  • sok z całej cytryny
  • szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 55 g cukru lub innego słodzidła np xylitol, erytrytol, stewia
  • 10 g soli

Wykonanie w blenderze:

Chrzan obieramy. Mujemy kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera i miksujemy ok 5-10 sek na wiórki. Dodajemy resztę składników i miksujemy – po ok 4 -6 sek przerywamy – zgarniamy ze ścianek na dół chrzan i powtarzamy czynność ok 6 razy. Uwaga przy każdym otwarciu naczynia na nos Przełożyć chrzan do słoiczków. Przechowywać w lodówce.


THERMOMIX

Do naczynia miksującego wkładamy obrany chrzan miksujemy obr 10/ 5-7 sek. Dodajemy resztę składników – miskujemy obr. 9/ 3-5 minut

Czynność należy przerwać (charakterystyczny dźwięk pustej pracy TM) – zgarnąć chrzan na dno naczynia i powtórzyć ok 6 razy miksowanie na obr 9.

Przełożyć chrzan do słoiczków. Przechowywać w lodówce.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top