Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić piegi. W medycynie ludowej chrzan stosuje się m.in. na katar, chore zatoki, dolegliwości trawienne i reumatyczne. Z badań wynika, że chrzan powinno się docenić przede wszystkim ze względu na działanie antynowotworowe.

Składniki:

  • 400 g chrzany
  • sok z całej cytryny
  • szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 55 g cukru lub innego słodzidła np xylitol, erytrytol, stewia
  • 10 g soli

Wykonanie w blenderze:

Chrzan obieramy. Mujemy kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera i miksujemy ok 5-10 sek na wiórki. Dodajemy resztę składników i miksujemy – po ok 4 -6 sek przerywamy – zgarniamy ze ścianek na dół chrzan i powtarzamy czynność ok 6 razy. Uwaga przy każdym otwarciu naczynia na nos Przełożyć chrzan do słoiczków. Przechowywać w lodówce.


THERMOMIX

Do naczynia miksującego wkładamy obrany chrzan miksujemy obr 10/ 5-7 sek. Dodajemy resztę składników – miskujemy obr. 9/ 3-5 minut

Czynność należy przerwać (charakterystyczny dźwięk pustej pracy TM) – zgarnąć chrzan na dno naczynia i powtórzyć ok 6 razy miksowanie na obr 9.

Przełożyć chrzan do słoiczków. Przechowywać w lodówce.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top