Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić piegi. W medycynie ludowej chrzan stosuje się m.in. na katar, chore zatoki, dolegliwości trawienne i reumatyczne. Z badań wynika, że chrzan powinno się docenić przede wszystkim ze względu na działanie antynowotworowe.

Składniki:

  • 400 g chrzany
  • sok z całej cytryny
  • szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 55 g cukru lub innego słodzidła np xylitol, erytrytol, stewia
  • 10 g soli

Wykonanie w blenderze:

Chrzan obieramy. Mujemy kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera i miksujemy ok 5-10 sek na wiórki. Dodajemy resztę składników i miksujemy – po ok 4 -6 sek przerywamy – zgarniamy ze ścianek na dół chrzan i powtarzamy czynność ok 6 razy. Uwaga przy każdym otwarciu naczynia na nos Przełożyć chrzan do słoiczków. Przechowywać w lodówce.


THERMOMIX

Do naczynia miksującego wkładamy obrany chrzan miksujemy obr 10/ 5-7 sek. Dodajemy resztę składników – miskujemy obr. 9/ 3-5 minut

Czynność należy przerwać (charakterystyczny dźwięk pustej pracy TM) – zgarnąć chrzan na dno naczynia i powtórzyć ok 6 razy miksowanie na obr 9.

Przełożyć chrzan do słoiczków. Przechowywać w lodówce.

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top