CHURROS – hiszpański przysmak

CHURROS – hiszpański przysmak

składniki:
• 100 g cukru
• ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego
• 250 g wody
• 50 g oliwy z oliwek
• 200 g mąki pszennej
• 1 szczypta soli
• 3 jajka
• 150 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
• 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
• ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
• ¼ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
• olej rzepakowy, do głębokiego smażenia

Wykonanie Thermomix:
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i pół łyżeczki cynamonu, rozdrobnić 2 s/obr. 8. Cukier cynamonowy przesypać na płaski talerz, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wlać wodę i oliwę, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
3. Dodać mąkę i sól, wymieszać 30 s/obr. 3.
4. Następnie jeszcze raz wszystko wymieszać 1 min/obr. 4, ale w tym czasie stopniowo dodawać jajka przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
5. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
7. Dodać śmietanę, cukier waniliowy, pozostały cynamon i jeśli ktoś lubi chili, podgrzewać bez założonej miarki 8 min/70°C/obr. 2.
8. W tym czasie w głębokiej patelni rozgrzać olej. Churros wyciskać z worka cukierniczego bezpośrednio na olej, odcinając nożyczkami kawałki dł. ok. 10 cm. Smażyć ok. 4 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone churros wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na papierowe ręczniki.
9. Jeszcze ciepłe churros obtoczyć w cukrze cynamonowym. Sos czekoladowy przelać do innego naczynia.
10. Churros podawać bezpośrednio po przygotowaniu razem z ciepłym sosem czekoladowym jako deser.
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Wykonanie tradycyjne:
1
. Cukier i pół łyżeczki cynamonu zblendować, przesypać na plaski talerz, odstawić.
2. Do garnka wlać oliwę, wodę zagotować. Dodać mąkę i sól i trzepaczką wymieszać. Ciągle mieszając dodawać po kolei jajka.
3. Ciasto przełożyć do szprycy z otworem gwiazdki.
4. Do drugiego garnka włożyć czekoladę, smietanę i cukier waniliowy, resztę cynamony. Całość mieszać podgrzewając aż rozpuści się czekolada i powstanie kremowa polewa.
5. Rozgrzaj olej na patelni. Wyciskać churros bezpośrednio na olej. Odcinać nożyczkami po ok 10 cm. Smażyć ok 4 min. Aż się zarumienią.
6. Obtoczyć usmażone churros w cukrze cynamonowym.
7. Podawać ciepłe z sosem czekoladowym.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top