CIASTECZKA BRZOSKWINIE

CIASTECZKA BRZOSKWINIE

Ciasteczka są miękkie i w całości jadalne. Idealne by zaskoczyć gości. Nadają się na wszelakie przyjęcia nawet te dla dzieci! W środku nadziane nutellą i okruchami ciastka. Pyszne! A i łatwe w wykonaniu.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • szklanka nutelli
  • barwniki spożywcze i trochę mleka lub sok z buraka, marchwi.

Najpierw wykonujemy coś na wzór zaczynu. W większym misce roztrzepujemy rózgą jajka z cukrem i olejem. Dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, 4 łyżki mąki – mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę.

Następnie po tym czasie do ciasta dosypujemy stopniowo 500 g mąki i miksujemy mikserem do połączenia. Masa będzie bardzo klejąca.

Nagrzewamy piekarnik 180ºC (góra – dół)

Oprószając ręce mąką formować z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (one urosną w trakcie pieczenia dlatego należy też zachować ok 5 cm odstępy). Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15 – 20 minut lub do bardzo lekkiego zrumienienia. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika. Studzimy, ale jeszcze jak będą lekko ciepłe wydrążamy z nich środek na pestkę. Wydrążone ciasto wkładamy do miski, dodajemy nutellę – mieszamy. Formujemy w dziurce coś na wzór pestki i przykrywamy drugą częścią ciastka (sklejamy).

Szklankę mleka rozdzielam pomiędzy trzy miseczki. Dodajemy barwniki i mieszamy aż się rozpuszczą. Każde ciasteczko zanurzać na moment w mleku, wybierając różne kolory z różnej strony ciastka. Można też użyć soku z buraka i marchwi zamiast barwników spożywczych. Obtaczać w cukrze (normalnym), odkładać na kratkę.

Ciasteczka przechowujemy w pudełeczku. Pierwszego dnia mogą być troszkę twarde, miękną na następny dzień. O ile przetrwają można się nimi delektować przez tydzień czasu 😉

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top