CIASTECZKA BRZOSKWINIE

CIASTECZKA BRZOSKWINIE

Ciasteczka są miękkie i w całości jadalne. Idealne by zaskoczyć gości. Nadają się na wszelakie przyjęcia nawet te dla dzieci! W środku nadziane nutellą i okruchami ciastka. Pyszne! A i łatwe w wykonaniu.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • szklanka nutelli
  • barwniki spożywcze i trochę mleka lub sok z buraka, marchwi.

Najpierw wykonujemy coś na wzór zaczynu. W większym misce roztrzepujemy rózgą jajka z cukrem i olejem. Dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, 4 łyżki mąki – mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę.

Następnie po tym czasie do ciasta dosypujemy stopniowo 500 g mąki i miksujemy mikserem do połączenia. Masa będzie bardzo klejąca.

Nagrzewamy piekarnik 180ºC (góra – dół)

Oprószając ręce mąką formować z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (one urosną w trakcie pieczenia dlatego należy też zachować ok 5 cm odstępy). Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15 – 20 minut lub do bardzo lekkiego zrumienienia. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika. Studzimy, ale jeszcze jak będą lekko ciepłe wydrążamy z nich środek na pestkę. Wydrążone ciasto wkładamy do miski, dodajemy nutellę – mieszamy. Formujemy w dziurce coś na wzór pestki i przykrywamy drugą częścią ciastka (sklejamy).

Szklankę mleka rozdzielam pomiędzy trzy miseczki. Dodajemy barwniki i mieszamy aż się rozpuszczą. Każde ciasteczko zanurzać na moment w mleku, wybierając różne kolory z różnej strony ciastka. Można też użyć soku z buraka i marchwi zamiast barwników spożywczych. Obtaczać w cukrze (normalnym), odkładać na kratkę.

Ciasteczka przechowujemy w pudełeczku. Pierwszego dnia mogą być troszkę twarde, miękną na następny dzień. O ile przetrwają można się nimi delektować przez tydzień czasu 😉

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top