
Ciasteczka czekoladowe
• 220 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
• 30 g masła
• 2 jajka, rozmiar L
• 130 g cukru
• ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
• 35 g mąki pszennej
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
• sól morska, ilość do posypania (opcjonalnie)
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Wykonanie #thermomix:Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło, roztopić 5-6 min/50°C/obr. 1.
Czekoladę z masłem przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i ekstrakt z wanilii, ubijać 3 min/obr. 4.
Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM wlewać cienkim strumieniem roztopioną czekoladę, ubijać 1 min 30 s/obr. 2.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 10 s/obr. 2. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie 10 s/obr. 2. Zdjąć motylek. Ciasto przełożyć do miski.
Na przygotowanych wcześniej blachach ułożyć po 12 ciasteczek, zostawiając między nimi ok. 3 cm odstępy, następnie posypać je solą morską.
Piec 10-12 min (180°C), na drugim i czwartym poziomie piekarnika jednocześnie. Upieczone ciastka pozostawić na blachach do wystudzeniu.
Wykonanie tradycyjne:
1. Czekoladę rozdrobnić w blenderze
2. W rondlu roztopić masło z czekolada.
3. Przełożyć masę czekoladowa do innego naczynia.
4. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i ekstrakt z wanilii, ubić mikserem
5. W trakcie ubijania wlewać powoli masę czekoladowa miksować dalej
6. Dodać mąkę i proszek do pieczenia – wymieszac na wolnych obrotach mikserem
7. Na przygotowanych wcześniej blachach ułożyć po 12 ciasteczek, zostawiając między nimi ok. 3 cm odstępy, następnie posypać je solą morską.
Piec 10-12 min (180°C), na drugim i czwartym poziomie piekarnika jednocześnie. Upieczone ciastka pozostawić na blachach do wystudzeniu.