
Składniki:
✔250 g mascarpone
✔1 tabliczka czekolady (białej lub ciemniej gorzkiej)
✔4 łyżki śmietany 30% dobrej jakości bez ulepszaczy (lub olej kokosowy)
✔ 400 g ciastek digestive bez cukru owsianych (możecie dać również ciastka bezglutenowe)
✔ posypka cukrowa, wiórki kokosowe lub zmiksowane orzechy
*Dodatkowo: patyczki do lodów, lub specjalne do cake popsów (można dostać na allegro)
Wykonanie:
Ciastka rozkruszyć na małe kawałki i wymieszać z mascarpone ręcznie lub mikserem na gładką, lepką masę. Ulepić małe kulki, wbić patyczek i umieścić na godzinę w zamrażarce.
Czekoladę rozpuścić z odrobiną śmietany 30% (3-4 łyżki). Zmrożone kulki wyciągamy z zamrażarki i obtaczamy w czekoladzie. Posypujemy posypką, orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Przechowujemy w lodówce.
Wykonanie w THERMOMIX:
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić 3-5 s/obr. 5.
2. Dodać mascarpone i wymieszać przy pomocy kopystki 20 s/obr. 4.
3. Przełożyć masę ciasteczkową na blat i uformować kulki.
4. W kulki wbijamy patyczki i wkładamy na godzinę do zamrażarki.
5. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 7-10 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać śmetanę lub olej kokosowy i roztopić 2 min/50°C/obr. 2.
Roztopioną czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek i noży na dno naczynia miksującego, roztopić ponownie 2 min/50°C/obr. 2.
Roztopioną czekoladę przelewamy do małej miseczki.
Schłodzone kulki zanurzać w czekoladzie i odstawiać do obcieknięcia. Posypujemy posypką, orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Przechowujemy w lodówce.
