Jeśli macie w domu dojrzałe banany, takie których już nikt jeść nie chce to są one idealne do ciasta bananowego. Ciasto to robimy bez użycia miksera. „Chlebek” bananowy – ni to chleb ni to ciasto. Fajna propozycja zarówno do herbaty jak i kawy, ale również na śniadanie. Można go jeść z owocami, dżemem.

Składniki:
• 3-4 dojrzałe banany im bardziej czarne tym lepiej
• 1,5 szklanki maki pszennej przesianej z łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
• 70g miękkiego bardzo masła
• 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
• łyżeczka cukru waniliowego
• jajko
Banany ugniatamy widelcem. Do ugniecionych bananów dodajemy cukier, masło, cukier waniliowy. Mieszamy rózgą. Dodajemy jajko. Ponownie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z sodą. Wylewamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Pieczemy 60 min w nagrzanym piekarniku 170’C (góra – dół). Pozostawić w formie do ostudzenia na ok. 30 min, następnie przełożyć na kratkę. Podawać po ostudzeniu.
WYKONANIE THERMOMIX:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę keksową (dł. 25 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć banany i masło, dodać jajko, cukier, mąkę, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy – wymieszać 20 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej formy, piec 50-60 min Pozostawić w formie do ostudzenia na ok. 30 min, następnie przełożyć na kratkę. Podawać po ostudzeniu.
