CIASTO BANANOWE

CIASTO BANANOWE

Jeśli macie w domu dojrzałe banany, takie których już nikt jeść nie chce to są one idealne do ciasta bananowego. Ciasto to robimy bez użycia miksera. „Chlebek” bananowy – ni to chleb ni to ciasto. Fajna propozycja zarówno do herbaty jak i kawy, ale również na śniadanie. Można go jeść z owocami, dżemem.

CIASTO BANANOWE

Składniki:
• 3-4 dojrzałe banany im bardziej czarne tym lepiej
• 1,5 szklanki maki pszennej przesianej z łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
• 70g miękkiego bardzo masła
• 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
• łyżeczka cukru waniliowego
• jajko

Banany ugniatamy widelcem. Do ugniecionych bananów dodajemy cukier, masło, cukier waniliowy. Mieszamy rózgą. Dodajemy jajko. Ponownie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z sodą. Wylewamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Pieczemy 60 min w nagrzanym piekarniku 170’C (góra – dół). Pozostawić w formie do ostudzenia na ok. 30 min, następnie przełożyć na kratkę. Podawać po ostudzeniu.

WYKONANIE THERMOMIX:
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę keksową (dł. 25 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć banany i masło, dodać jajko, cukier, mąkę, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy – wymieszać 20 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej formy, piec 50-60 min Pozostawić w formie do ostudzenia na ok. 30 min, następnie przełożyć na kratkę. Podawać po ostudzeniu.
 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top