CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI:

  • 180 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 300 g marchewki,
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (do piernika)
  • 1 szczypta soli
  • 250 g mascarpone gęstego – to ważne
  • 3 łyżeczki cukru pudru

WYKONANIE THERMOMIX:

  1. Tortownicę lub prostokątną blaszkę średniej wielkości natłuścić olejem, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. ( u mnie z thermoobiegiem)
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Jeśli nie dajecie orzechów można ten etap pominąć – ja pominęłam ze względu na alergie.
  4. Do naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Marchewkę przełożyć do naczynia z orzechami, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i olej, wymieszać 30 s/obr. 5.
  6. Dodać sok z cytryny, mąkę, sodę, proszek do pieczenia cynamon, przyprawę do piernika i sól, wymieszać 3 s/obr. 6.
  7. Dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę z orzechami, wymieszać 15 s/obroty wsteczne/obr. 4.
  8. Powstałe ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy. Piec 45 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostudzenia.
  9. w miseczce wymieszać mascarpone z cukrem pudrem.
  10. Ciasto przeciąć wzdłuż. Posmarować mascarpone. U nas Piątnica – jest najbardziej gęste i ma dobry skład.
  11. posypać cukrem pudrem

WYKONANIE TRADYCYJNE:

  1. Tortownicę lub prostokątną blaszkę średniej wielkości natłuścić olejem, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. ( u mnie z thermoobiegiem)
  3. Do blendera włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Jeśli nie dajecie orzechów można ten etap pominąć – ja pominęłam ze względu na alergie.
  4. Marchewkę zetrzeć na tarce lub włożyć do blendera i zmiksować na drobno. Marchewkę przełożyć do naczynia z orzechami, odstawić.
  5. Do naczynia miksera wbić jajka, dodać cukier i olej, zmiksować.
  6. Dodać sok z cytryny, mąkę, sodę, proszek do pieczenia cynamon, przyprawę do piernika i sól, zmiksować mikserem na jednolitą masę.
  7. Dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę z orzechami, zmiksować lub wymieszać łyżką.
  8. Powstałe ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy. Piec 45 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostudzenia.
  9. w miseczce wymieszać mascarpone z cukrem pudrem.
  10. Ciasto przeciąć wzdłuż. Posmarować mascarpone. U nas Piątnica – jest najbardziej gęste i ma dobry skład.
  11. posypać cukrem pudrem
 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top