CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI:

  • 180 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 300 g marchewki,
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (do piernika)
  • 1 szczypta soli
  • 250 g mascarpone gęstego – to ważne
  • 3 łyżeczki cukru pudru

WYKONANIE THERMOMIX:

  1. Tortownicę lub prostokątną blaszkę średniej wielkości natłuścić olejem, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. ( u mnie z thermoobiegiem)
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Jeśli nie dajecie orzechów można ten etap pominąć – ja pominęłam ze względu na alergie.
  4. Do naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Marchewkę przełożyć do naczynia z orzechami, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i olej, wymieszać 30 s/obr. 5.
  6. Dodać sok z cytryny, mąkę, sodę, proszek do pieczenia cynamon, przyprawę do piernika i sól, wymieszać 3 s/obr. 6.
  7. Dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę z orzechami, wymieszać 15 s/obroty wsteczne/obr. 4.
  8. Powstałe ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy. Piec 45 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostudzenia.
  9. w miseczce wymieszać mascarpone z cukrem pudrem.
  10. Ciasto przeciąć wzdłuż. Posmarować mascarpone. U nas Piątnica – jest najbardziej gęste i ma dobry skład.
  11. posypać cukrem pudrem

WYKONANIE TRADYCYJNE:

  1. Tortownicę lub prostokątną blaszkę średniej wielkości natłuścić olejem, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. ( u mnie z thermoobiegiem)
  3. Do blendera włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Jeśli nie dajecie orzechów można ten etap pominąć – ja pominęłam ze względu na alergie.
  4. Marchewkę zetrzeć na tarce lub włożyć do blendera i zmiksować na drobno. Marchewkę przełożyć do naczynia z orzechami, odstawić.
  5. Do naczynia miksera wbić jajka, dodać cukier i olej, zmiksować.
  6. Dodać sok z cytryny, mąkę, sodę, proszek do pieczenia cynamon, przyprawę do piernika i sól, zmiksować mikserem na jednolitą masę.
  7. Dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę z orzechami, zmiksować lub wymieszać łyżką.
  8. Powstałe ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy. Piec 45 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostudzenia.
  9. w miseczce wymieszać mascarpone z cukrem pudrem.
  10. Ciasto przeciąć wzdłuż. Posmarować mascarpone. U nas Piątnica – jest najbardziej gęste i ma dobry skład.
  11. posypać cukrem pudrem
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top