
SKŁADNIKI:
- 180 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- 300 g marchewki,
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej (do piernika)
- 1 szczypta soli
- 250 g mascarpone gęstego – to ważne
- 3 łyżeczki cukru pudru
WYKONANIE THERMOMIX:
- Tortownicę lub prostokątną blaszkę średniej wielkości natłuścić olejem, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. ( u mnie z thermoobiegiem)
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Jeśli nie dajecie orzechów można ten etap pominąć – ja pominęłam ze względu na alergie.
- Do naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Marchewkę przełożyć do naczynia z orzechami, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i olej, wymieszać 30 s/obr. 5.
- Dodać sok z cytryny, mąkę, sodę, proszek do pieczenia cynamon, przyprawę do piernika i sól, wymieszać 3 s/obr. 6.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę z orzechami, wymieszać 15 s/obroty wsteczne/obr. 4.
- Powstałe ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy. Piec 45 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostudzenia.
- w miseczce wymieszać mascarpone z cukrem pudrem.
- Ciasto przeciąć wzdłuż. Posmarować mascarpone. U nas Piątnica – jest najbardziej gęste i ma dobry skład.
- posypać cukrem pudrem
WYKONANIE TRADYCYJNE:
- Tortownicę lub prostokątną blaszkę średniej wielkości natłuścić olejem, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. ( u mnie z thermoobiegiem)
- Do blendera włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Jeśli nie dajecie orzechów można ten etap pominąć – ja pominęłam ze względu na alergie.
- Marchewkę zetrzeć na tarce lub włożyć do blendera i zmiksować na drobno. Marchewkę przełożyć do naczynia z orzechami, odstawić.
- Do naczynia miksera wbić jajka, dodać cukier i olej, zmiksować.
- Dodać sok z cytryny, mąkę, sodę, proszek do pieczenia cynamon, przyprawę do piernika i sól, zmiksować mikserem na jednolitą masę.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę z orzechami, zmiksować lub wymieszać łyżką.
- Powstałe ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy. Piec 45 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostudzenia.
- w miseczce wymieszać mascarpone z cukrem pudrem.
- Ciasto przeciąć wzdłuż. Posmarować mascarpone. U nas Piątnica – jest najbardziej gęste i ma dobry skład.
- posypać cukrem pudrem
pysznie wygląda
Dzień dobry, chciałam zapytać na jaki rozmiar blachy jest ciasto? dziękuję, pozdrawiam.
Robię z reguły w tortownicy 26 cm