CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI:

  • 180 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 300 g marchewki,
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (do piernika)
  • 1 szczypta soli
  • 250 g mascarpone gęstego – to ważne
  • 3 łyżeczki cukru pudru

WYKONANIE THERMOMIX:

  1. Tortownicę lub prostokątną blaszkę średniej wielkości natłuścić olejem, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. ( u mnie z thermoobiegiem)
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Jeśli nie dajecie orzechów można ten etap pominąć – ja pominęłam ze względu na alergie.
  4. Do naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Marchewkę przełożyć do naczynia z orzechami, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i olej, wymieszać 30 s/obr. 5.
  6. Dodać sok z cytryny, mąkę, sodę, proszek do pieczenia cynamon, przyprawę do piernika i sól, wymieszać 3 s/obr. 6.
  7. Dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę z orzechami, wymieszać 15 s/obroty wsteczne/obr. 4.
  8. Powstałe ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy. Piec 45 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostudzenia.
  9. w miseczce wymieszać mascarpone z cukrem pudrem.
  10. Ciasto przeciąć wzdłuż. Posmarować mascarpone. U nas Piątnica – jest najbardziej gęste i ma dobry skład.
  11. posypać cukrem pudrem

WYKONANIE TRADYCYJNE:

  1. Tortownicę lub prostokątną blaszkę średniej wielkości natłuścić olejem, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. ( u mnie z thermoobiegiem)
  3. Do blendera włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Jeśli nie dajecie orzechów można ten etap pominąć – ja pominęłam ze względu na alergie.
  4. Marchewkę zetrzeć na tarce lub włożyć do blendera i zmiksować na drobno. Marchewkę przełożyć do naczynia z orzechami, odstawić.
  5. Do naczynia miksera wbić jajka, dodać cukier i olej, zmiksować.
  6. Dodać sok z cytryny, mąkę, sodę, proszek do pieczenia cynamon, przyprawę do piernika i sól, zmiksować mikserem na jednolitą masę.
  7. Dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę z orzechami, zmiksować lub wymieszać łyżką.
  8. Powstałe ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy. Piec 45 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostudzenia.
  9. w miseczce wymieszać mascarpone z cukrem pudrem.
  10. Ciasto przeciąć wzdłuż. Posmarować mascarpone. U nas Piątnica – jest najbardziej gęste i ma dobry skład.
  11. posypać cukrem pudrem
 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top