CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI:

  • 180 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 szczypta soli
  • 250 g mascarpone gęstego – to ważne
  • 3 łyżeczki cukru pudru

WYKONANIE THERMOMIX:

  1. Tortownicę lub prostokątną blaszkę średniej wielkości natłuścić olejem, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. ( u mnie z thermoobiegiem)
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Jeśli nie dajecie orzechów można ten etap pominąć – ja pominęłam ze względu na alergie.
  4. Do naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Marchewkę przełożyć do naczynia z orzechami, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i olej, wymieszać 30 s/obr. 5.
  6. Dodać sok z cytryny, mąkę, sodę, proszek do pieczenia cynamon, przyprawę do piernika i sól, wymieszać 3 s/obr. 6.
  7. Dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę z orzechami, wymieszać 15 s/obroty wsteczne/obr. 4.
  8. Powstałe ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy. Piec 45 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostudzenia.
  9. w miseczce wymieszać mascarpone z cukrem pudrem.
  10. Ciasto przeciąć wzdłuż. Posmarować mascarpone. U nas Piątnica – jest najbardziej gęste i ma dobry skład.
  11. posypać cukrem pudrem

WYKONANIE TRADYCYJNE:

  1. Tortownicę lub prostokątną blaszkę średniej wielkości natłuścić olejem, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. ( u mnie z thermoobiegiem)
  3. Do blendera włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Jeśli nie dajecie orzechów można ten etap pominąć – ja pominęłam ze względu na alergie.
  4. Marchewkę zetrzeć na tarce lub włożyć do blendera i zmiksować na drobno. Marchewkę przełożyć do naczynia z orzechami, odstawić.
  5. Do naczynia miksera wbić jajka, dodać cukier i olej, zmiksować.
  6. Dodać sok z cytryny, mąkę, sodę, proszek do pieczenia cynamon, przyprawę do piernika i sól, zmiksować mikserem na jednolitą masę.
  7. Dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę z orzechami, zmiksować lub wymieszać łyżką.
  8. Powstałe ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy. Piec 45 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostudzenia.
  9. w miseczce wymieszać mascarpone z cukrem pudrem.
  10. Ciasto przeciąć wzdłuż. Posmarować mascarpone. U nas Piątnica – jest najbardziej gęste i ma dobry skład.
  11. posypać cukrem pudrem
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top