Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli tylko lubicie możecie je dodać. Można je zrobić z cynamonem lub przyprawą korzenną. Wychodzi wilgotne, ale nie w typie zakalca. Przepis sprawdzony kilka razy – więc śmiało możecie robić.

Składniki:
50 g orzechów
300 g marchewki
4 jajka
100 g cukru
Szczypta soli
300 g mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka sody
Łyżeczka cynamonu
150g oleju
Wykonanie klasyczne:
Piekarnik nagrzewamy do 180’C. W Benderze zmielić orzechy. Przesypać do innej miski. Marchewkę obrać i zetrzeć albo na tarce albo zblendować Benderem. Marchewkę przełożyć do dużej miski. Dodać orzechy i resztę składników (olej dodajemy stopniowo w trakcie mieszania) – wymieszać łyżką. Nasmarować blachę i wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do formy i piec 45 min. Wystudzone ciasto marchewkowe posypać cukrem pudrem.
Można przełożyć kwaśnym dżemem lub kremem z mascarpone zmieszanym z cukrem pudrem i śmietaną 36%.
Wykonanie W THERMOMIXIE:
1. Piekarnik nagrzać do 180’C
2. Włożyć orzechy do naczynia TM – zmiksować 3 sek/obr.5
Przesypać do innej miski.
3. Marchewkę obrać włożyć w kawałkach do naczynia miksującego. Zmiksować 8sek/obr.5
4. Dodać orzechy i resztę składników, z tym ze oleju tylko 80g.
Zmiksować obr. 5/30 sek.
W połowie miksowania przez otwór wlewać olej powoli (resztę która została)
5. Nasmarować blachę wyłożyć papierem. Ciasto marchewkowe przelać do gotowej formy.
Piec 45 min.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Można przełożyć kwaśnym dżemem lub kremem z mascarpone zmieszanym ze śmietaną 36%.