Ciasto marchewkowe to ciasto podobne w smaku do klasycznego piernika. Miękkie dzięki marchewce, a przy tym bardzo smaczne. Naprawdę nie czuć marchewki.

Składniki:
50 g orzechów
300 g marchewki
4 jajka
100 g cukru
Szczypta soli
300 g mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka sody
Łyżeczka cynamonu
150g oleju
Wykonanie klasyczne:
Piekarnik nagrzewamy do 180’C. W Benderze zmielić orzechy. Przesypać do innej miski. Marchewkę obrać i zetrzeć albo na tarce albo zblendować Benderem. Marchewkę przełożyć do dużej miski. Dodać orzechy i resztę składników (olej dodajemy stopniowo w trakcie mieszania) – wymieszać łyżką. Nasmarować blachę i wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do formy i piec 45 min. Wystudzone ciasto marchewkowe posypać cukrem pudrem.
Można przełożyć kwaśnym dżemem lub kremem z mascarpone.
Wykonanie W THERMOMIXIE:
1. Piekarnik nagrzać do 180’C
2. Włożyć orzechy do naczynia TM – zmiksować 3 sek/obr.5
Przesypać do innej miski.
3. Marchewkę obrać włożyć w kawałkach do naczynia miksującego. Zmiksować 8sek/obr.5
4. Dodać orzechy i resztę składników, z tym ze oleju tylko 80g.
Zmiksować obr. 5/30 sek.
W połowie miksowania przez otwór wlewać olej powoli (resztę która została)
5. Nasmarować blachę wyłożyć papierem. Ciasto marchewkowe przelać do gotowej formy.
Piec 45 min.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Można przełożyć kwaśnym dżemem lub kremem z mascarpone.