ORZECHOWIEC

ORZECHOWIEC

Ciasto:
• 2 żółtka
• 1/2 szkl. cukru trzcinowego lub kokosowego
• 23 dag mąki orkiszowej jasnej lub na pół z pełnoziarnistą orkiszową
• 15 dag masła
• 2 łyżeczki proszku
• cukier wanilinowy

Zagnieść ciasto i schłodzić
Ciasto podzielić na 3 części. Upiec 3 placki. Tortownica 24 cm. Wyłożyć papierem. Zdjąć papier dopiero, jak ciasto wystygnie. Piec ok. 20 minut (do zarumienienia) w temp. 180°C.

Masa
• 40 dag orzechów
• 1 1/4 szkl. gorącego mleka (migdałowe, kokosowe lub inne)
• 20 dag cukru trzcinowego zmielonego na puder
• 1/2 kostki masła (100g)

Orzechy zblendować i zalać gorącym mlekiem. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy.
Przekładanie:
Placek+dżem malinowy+1/3 masy orzechowej. Ułożyć 3 warstwy. Na wierz polewa i tarte orzechy

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top