ORZECHOWIEC

ORZECHOWIEC

Ciasto:
• 2 żółtka
• 1/2 szkl. cukru trzcinowego lub kokosowego
• 23 dag mąki orkiszowej jasnej lub na pół z pełnoziarnistą orkiszową
• 15 dag masła
• 2 łyżeczki proszku
• cukier wanilinowy

Zagnieść ciasto i schłodzić
Ciasto podzielić na 3 części. Upiec 3 placki. Tortownica 24 cm. Wyłożyć papierem. Zdjąć papier dopiero, jak ciasto wystygnie. Piec ok. 20 minut (do zarumienienia) w temp. 180°C.

Masa
• 40 dag orzechów
• 1 1/4 szkl. gorącego mleka (migdałowe, kokosowe lub inne)
• 20 dag cukru trzcinowego zmielonego na puder
• 1/2 kostki masła (100g)

Orzechy zblendować i zalać gorącym mlekiem. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy.
Przekładanie:
Placek+dżem malinowy+1/3 masy orzechowej. Ułożyć 3 warstwy. Na wierz polewa i tarte orzechy

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top