ORZECHOWIEC

ORZECHOWIEC

Ciasto:
• 2 żółtka
• 1/2 szkl. cukru trzcinowego lub kokosowego
• 23 dag mąki orkiszowej jasnej lub na pół z pełnoziarnistą orkiszową
• 15 dag masła
• 2 łyżeczki proszku
• cukier wanilinowy

Zagnieść ciasto i schłodzić
Ciasto podzielić na 3 części. Upiec 3 placki. Tortownica 24 cm. Wyłożyć papierem. Zdjąć papier dopiero, jak ciasto wystygnie. Piec ok. 20 minut (do zarumienienia) w temp. 180°C.

Masa
• 40 dag orzechów
• 1 1/4 szkl. gorącego mleka (migdałowe, kokosowe lub inne)
• 20 dag cukru trzcinowego zmielonego na puder
• 1/2 kostki masła (100g)

Orzechy zblendować i zalać gorącym mlekiem. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy.
Przekładanie:
Placek+dżem malinowy+1/3 masy orzechowej. Ułożyć 3 warstwy. Na wierz polewa i tarte orzechy

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top