ORZECHOWIEC

ORZECHOWIEC

Ciasto:
• 2 żółtka
• 1/2 szkl. cukru trzcinowego lub kokosowego
• 23 dag mąki orkiszowej jasnej lub na pół z pełnoziarnistą orkiszową
• 15 dag masła
• 2 łyżeczki proszku
• cukier wanilinowy

Zagnieść ciasto i schłodzić
Ciasto podzielić na 3 części. Upiec 3 placki. Tortownica 24 cm. Wyłożyć papierem. Zdjąć papier dopiero, jak ciasto wystygnie. Piec ok. 20 minut (do zarumienienia) w temp. 180°C.

Masa
• 40 dag orzechów
• 1 1/4 szkl. gorącego mleka (migdałowe, kokosowe lub inne)
• 20 dag cukru trzcinowego zmielonego na puder
• 1/2 kostki masła (100g)

Orzechy zblendować i zalać gorącym mlekiem. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy.
Przekładanie:
Placek+dżem malinowy+1/3 masy orzechowej. Ułożyć 3 warstwy. Na wierz polewa i tarte orzechy

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top