CIASTO POMIDOROWE

CIASTO POMIDOROWE

Każdy już chyba zna marchewkowe, niektórzy próbowali i dyniowego, i buraczanego, cukiniowego czy nawet fasolowego.
Dziś przedstawiam Wam ciasto 🍅
Przepis vege. Nie znajdziecie w nim jaj czy bmk, więc idealne dla tych co są na nie uczuleni. Jest miękkie i puszyste. Trochę również wilgotne- ale tak to już bywa z wege wypiekami.

Składniki na jedną keksówkę (moja ma 26cm):

  • 250 ml (szklanka. Uwaga- puszka ma 400ml) pomidorów krojonych z puszki*
  • 1 banan
  • 125 ml (pół szklanki) oleju
  • 125 ml (pół szklanki) cukru500g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • + lukier imbirowy: cukier puder, odrobina wody, 1 łyżeczka imbiru suszonego lub przyprawy korzennej do piernika, orzeszki, pistacje, skórka pomarańczową lub cytrynowa- co lubicie😊

Rozgrzać piec do 180st.
Pomidory zmiksować w blenderze kielichowym. Dodać banana, cukier i olej. Zmiksować na gładko.
Mąkę i resztę suchych składników wymieszać. Dodać masę pomidorową i krótko wymieszać łyżką.
Przelać masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 40- 50minut.
Wystudzone ciasto polać lukrem i obsypać ulubionymi dodatkami.

*zamiast pomidorów z puszki, w sezonie, warto wybrać świeże!
Wtedy 4 pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy ok8- 10min.bez przykrycia, a następnie przecieramy przez sitko. Odmierzamy 250ml i dalej postępujemy jak w przepisie.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top