Każdy już chyba zna marchewkowe, niektórzy próbowali i dyniowego, i buraczanego, cukiniowego czy nawet fasolowego.
Dziś przedstawiam Wam ciasto 
Przepis vege. Nie znajdziecie w nim jaj czy bmk, więc idealne dla tych co są na nie uczuleni. Jest miękkie i puszyste. Trochę również wilgotne- ale tak to już bywa z wege wypiekami.

Składniki na jedną keksówkę (moja ma 26cm):
- 250 ml (szklanka. Uwaga- puszka ma 400ml) pomidorów krojonych z puszki*
- 1 banan
- 125 ml (pół szklanki) oleju
- 125 ml (pół szklanki) cukru500g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- + lukier imbirowy: cukier puder, odrobina wody, 1 łyżeczka imbiru suszonego lub przyprawy korzennej do piernika, orzeszki, pistacje, skórka pomarańczową lub cytrynowa- co lubicie
Rozgrzać piec do 180st.
Pomidory zmiksować w blenderze kielichowym. Dodać banana, cukier i olej. Zmiksować na gładko.
Mąkę i resztę suchych składników wymieszać. Dodać masę pomidorową i krótko wymieszać łyżką.
Przelać masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 40- 50minut.
Wystudzone ciasto polać lukrem i obsypać ulubionymi dodatkami.
*zamiast pomidorów z puszki, w sezonie, warto wybrać świeże!
Wtedy 4 pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy ok8- 10min.bez przykrycia, a następnie przecieramy przez sitko. Odmierzamy 250ml i dalej postępujemy jak w przepisie.