CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je dzień wcześniej, gdyż na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze.

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 150 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g kakao naturalnego, gorzkiego
  • 50 g oleju

Pianka truskawkowa

  • 170 g wody
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej, lub innej malinowej, wiśniowej – ważne by była czerwona
  • 500 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
  • 500 ml śmietany, 30% tłuszczu, schłodzonej
  • truskawki, świeże, przekrojone na pół, do dekoracji
  • porzeczki do dekoracji
  • borówki do dekoracji

Środek z galaretki (dzień wcześniej) :

  • 1 galaretka winogronowa
  • woda
  • owoce : truskawki, porzeczki, maliny, borówki.

Wykonanie w thermomix:

  1. Dzień wcześniej w miseczce mniejszej niż średnica naszej tortownicy przygotować galaretkę. Rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu. Następnie wystudzić, dodać owoce. Schłodzić w lodówce aż stężeje.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (24 cm) wyłożyć spód papierem do pieczenia.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek.  Wlać białka, ubijać 2 min/obr. 3.5. Następnie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać żółtka i cukier, ubijać 3 min/obr. 3.
  4. Dodajemy 100 g mąki i proszek do pieczenia, całość mieszamy  10 s/obr. 2.
  5. Dodajemy pozostałe 80 g mąki, kakao i olej, mieszamy 10 s/obr. 3. 
  6. Zdejmujemy motylek. Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy 25 min w temperaturze 180’C. Ciasto studzimy najpierw przez 10 min w piekarniku, następnie na blacie.
  7. Do naczynia miksującego wlewamy wodę i dodajemy 2 opakowania galaretki – całość gotujemy 3 min/100°C/obr. 2.
  8. Następnie dodajemy 200 g truskawek, miksujemy 20 s/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty. Masę przelewamy do dzbanka i odstawiamy do lodówki. W tym czasie robimy kolejny krok.
  9. Zakładamy motylek. Do suchego naczynia thermomix wlewamy śmietanę, ubijamy na obr. 3 aż do momentu gdy śmietana będzie sztywna – u mnie było to ok. 3 minut (należy uważać i lepiej zajrzeć kilka razy aby nie zrobić masła). Ubijamy bez założonej miarki.
  10. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewamy schłodzoną masę truskawkową, mieszamy 15 s/obr. 2.5. Zdejmujemy motylek.
  11. Na ostudzonym cieście kakaowym, na środku wyłożyć przygotowaną dzień wcześniej galaretkę z owocami “do góry nogami” i ułożyć truskawki, następnie ostrożnie pokryć ciasto pianką truskawkową. Delikatnie wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki, odstawić do lodówki na min. 6 godz. Udekorować owocami przed podaniem.

Wykonanie tradycyjne:

  1. Dzień wcześniej w miseczce mniejszej niż średnica naszej tortownicy przygotować galaretkę. Rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu. Następnie wystudzić, dodać owoce. Schłodzić w lodówce aż stężeje.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (24 cm) wyłożyć spód papierem do pieczenia.
  3. Do misy miksera wlać białka i ubijać na sztywno. Następnie stopniowo dodawać żółtka i cukier, ubijać dalej na mniejszych obrotach.
  4. Dodajemy 100 g mąki i proszek do pieczenia, całość mieszamy  delikatnie na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Można zrobić to rózgą.
  5. Dodajemy pozostałe 80 g mąki, kakao i olej, mieszamy na najmniejsyzch obrotach miksera.
  6. Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy 25 min w temperaturze 180’C. Ciasto studzimy najpierw przez 10 min w piekarniku, następnie na blacie.
  7. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie.
  8. Następnie dodajemy do blendera 200 g truskawek, miksujemy z galaretka. Masę odstawiamy do lodówki. W tym czasie robimy kolejny krok.
  9. Śmietanę ubijamy na sztywno.
  10. Do śmietany dodajemy powoli stopniowo masę z galaretki i trusawek i miksujemy całość na wolnych obrotach miksera, tak by tylko składniki nam się połączyły.
  11. Na ostudzonym cieście kakaowym, na środku wyłożyć przygotowaną dzień wcześniej galaretkę z owocami “do góry nogami” i ułożyć truskawki, następnie ostrożnie pokryć ciasto pianką truskawkową. Delikatnie wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki, odstawić do lodówki na min. 6 godz. Udekorować owocami przed podaniem.
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top