CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je dzień wcześniej, gdyż na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze.

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 150 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g kakao naturalnego, gorzkiego
  • 50 g oleju

Pianka truskawkowa

  • 170 g wody
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej, lub innej malinowej, wiśniowej – ważne by była czerwona
  • 500 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
  • 500 ml śmietany, 30% tłuszczu, schłodzonej
  • truskawki, świeże, przekrojone na pół, do dekoracji
  • porzeczki do dekoracji
  • borówki do dekoracji

Środek z galaretki (dzień wcześniej) :

  • 1 galaretka winogronowa
  • woda
  • owoce : truskawki, porzeczki, maliny, borówki.

Wykonanie w thermomix:

  1. Dzień wcześniej w miseczce mniejszej niż średnica naszej tortownicy przygotować galaretkę. Rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu. Następnie wystudzić, dodać owoce. Schłodzić w lodówce aż stężeje.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (24 cm) wyłożyć spód papierem do pieczenia.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek.  Wlać białka, ubijać 2 min/obr. 3.5. Następnie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać żółtka i cukier, ubijać 3 min/obr. 3.
  4. Dodajemy 100 g mąki i proszek do pieczenia, całość mieszamy  10 s/obr. 2.
  5. Dodajemy pozostałe 80 g mąki, kakao i olej, mieszamy 10 s/obr. 3. 
  6. Zdejmujemy motylek. Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy 25 min w temperaturze 180’C. Ciasto studzimy najpierw przez 10 min w piekarniku, następnie na blacie.
  7. Do naczynia miksującego wlewamy wodę i dodajemy 2 opakowania galaretki – całość gotujemy 3 min/100°C/obr. 2.
  8. Następnie dodajemy 200 g truskawek, miksujemy 20 s/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty. Masę przelewamy do dzbanka i odstawiamy do lodówki. W tym czasie robimy kolejny krok.
  9. Zakładamy motylek. Do suchego naczynia thermomix wlewamy śmietanę, ubijamy na obr. 3 aż do momentu gdy śmietana będzie sztywna – u mnie było to ok. 3 minut (należy uważać i lepiej zajrzeć kilka razy aby nie zrobić masła). Ubijamy bez założonej miarki.
  10. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewamy schłodzoną masę truskawkową, mieszamy 15 s/obr. 2.5. Zdejmujemy motylek.
  11. Na ostudzonym cieście kakaowym, na środku wyłożyć przygotowaną dzień wcześniej galaretkę z owocami “do góry nogami” i ułożyć truskawki, następnie ostrożnie pokryć ciasto pianką truskawkową. Delikatnie wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki, odstawić do lodówki na min. 6 godz. Udekorować owocami przed podaniem.

Wykonanie tradycyjne:

  1. Dzień wcześniej w miseczce mniejszej niż średnica naszej tortownicy przygotować galaretkę. Rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu. Następnie wystudzić, dodać owoce. Schłodzić w lodówce aż stężeje.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (24 cm) wyłożyć spód papierem do pieczenia.
  3. Do misy miksera wlać białka i ubijać na sztywno. Następnie stopniowo dodawać żółtka i cukier, ubijać dalej na mniejszych obrotach.
  4. Dodajemy 100 g mąki i proszek do pieczenia, całość mieszamy  delikatnie na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Można zrobić to rózgą.
  5. Dodajemy pozostałe 80 g mąki, kakao i olej, mieszamy na najmniejsyzch obrotach miksera.
  6. Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy 25 min w temperaturze 180’C. Ciasto studzimy najpierw przez 10 min w piekarniku, następnie na blacie.
  7. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie.
  8. Następnie dodajemy do blendera 200 g truskawek, miksujemy z galaretka. Masę odstawiamy do lodówki. W tym czasie robimy kolejny krok.
  9. Śmietanę ubijamy na sztywno.
  10. Do śmietany dodajemy powoli stopniowo masę z galaretki i trusawek i miksujemy całość na wolnych obrotach miksera, tak by tylko składniki nam się połączyły.
  11. Na ostudzonym cieście kakaowym, na środku wyłożyć przygotowaną dzień wcześniej galaretkę z owocami “do góry nogami” i ułożyć truskawki, następnie ostrożnie pokryć ciasto pianką truskawkową. Delikatnie wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki, odstawić do lodówki na min. 6 godz. Udekorować owocami przed podaniem.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top