Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je dzień wcześniej, gdyż na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze.

Składniki na ciasto:
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 150 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g kakao naturalnego, gorzkiego
- 50 g oleju
Pianka truskawkowa
- 170 g wody
- 2 opakowania galaretki truskawkowej, lub innej malinowej, wiśniowej – ważne by była czerwona
- 500 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
- 500 ml śmietany, 30% tłuszczu, schłodzonej
- truskawki, świeże, przekrojone na pół, do dekoracji
- porzeczki do dekoracji
- borówki do dekoracji
Środek z galaretki (dzień wcześniej) :
- 1 galaretka winogronowa
- woda
- owoce : truskawki, porzeczki, maliny, borówki.
Wykonanie w thermomix:
- Dzień wcześniej w miseczce mniejszej niż średnica naszej tortownicy przygotować galaretkę. Rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu. Następnie wystudzić, dodać owoce. Schłodzić w lodówce aż stężeje.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (24 cm) wyłożyć spód papierem do pieczenia.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek. Wlać białka, ubijać 2 min/obr. 3.5. Następnie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać żółtka i cukier, ubijać 3 min/obr. 3.
- Dodajemy 100 g mąki i proszek do pieczenia, całość mieszamy 10 s/obr. 2.
- Dodajemy pozostałe 80 g mąki, kakao i olej, mieszamy 10 s/obr. 3.
- Zdejmujemy motylek. Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy 25 min w temperaturze 180’C. Ciasto studzimy najpierw przez 10 min w piekarniku, następnie na blacie.
- Do naczynia miksującego wlewamy wodę i dodajemy 2 opakowania galaretki – całość gotujemy 3 min/100°C/obr. 2.
- Następnie dodajemy 200 g truskawek, miksujemy 20 s/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty. Masę przelewamy do dzbanka i odstawiamy do lodówki. W tym czasie robimy kolejny krok.
- Zakładamy motylek. Do suchego naczynia thermomix wlewamy śmietanę, ubijamy na obr. 3 aż do momentu gdy śmietana będzie sztywna – u mnie było to ok. 3 minut (należy uważać i lepiej zajrzeć kilka razy aby nie zrobić masła). Ubijamy bez założonej miarki.
- Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewamy schłodzoną masę truskawkową, mieszamy 15 s/obr. 2.5. Zdejmujemy motylek.
- Na ostudzonym cieście kakaowym, na środku wyłożyć przygotowaną dzień wcześniej galaretkę z owocami “do góry nogami” i ułożyć truskawki, następnie ostrożnie pokryć ciasto pianką truskawkową. Delikatnie wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki, odstawić do lodówki na min. 6 godz. Udekorować owocami przed podaniem.
Wykonanie tradycyjne:
- Dzień wcześniej w miseczce mniejszej niż średnica naszej tortownicy przygotować galaretkę. Rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu. Następnie wystudzić, dodać owoce. Schłodzić w lodówce aż stężeje.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (24 cm) wyłożyć spód papierem do pieczenia.
- Do misy miksera wlać białka i ubijać na sztywno. Następnie stopniowo dodawać żółtka i cukier, ubijać dalej na mniejszych obrotach.
- Dodajemy 100 g mąki i proszek do pieczenia, całość mieszamy delikatnie na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Można zrobić to rózgą.
- Dodajemy pozostałe 80 g mąki, kakao i olej, mieszamy na najmniejsyzch obrotach miksera.
- Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy 25 min w temperaturze 180’C. Ciasto studzimy najpierw przez 10 min w piekarniku, następnie na blacie.
- Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie.
- Następnie dodajemy do blendera 200 g truskawek, miksujemy z galaretka. Masę odstawiamy do lodówki. W tym czasie robimy kolejny krok.
- Śmietanę ubijamy na sztywno.
- Do śmietany dodajemy powoli stopniowo masę z galaretki i trusawek i miksujemy całość na wolnych obrotach miksera, tak by tylko składniki nam się połączyły.
- Na ostudzonym cieście kakaowym, na środku wyłożyć przygotowaną dzień wcześniej galaretkę z owocami “do góry nogami” i ułożyć truskawki, następnie ostrożnie pokryć ciasto pianką truskawkową. Delikatnie wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki, odstawić do lodówki na min. 6 godz. Udekorować owocami przed podaniem.