CIASTO ZE ŚLIWKAMI

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Jeśli macie mało czasu lub macie niezapowiedzianych gości to ciasto sprawdzi się idealnie. Robi się je szybko, a do tego jest przepyszne. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, gruszek, brzoskwiń lub innych owoców.

ciasto ze śliwkami

Potrzebujecie:

  • o,5 kg śliwek węgierek, umytych, wypestkowanych, przekrojonych na pół lub ćwiartki
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 250 g mąki pszennej
  • płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 30 g cukru drobnego do wypieków
  • cukier cynamonowy – łyżeczka
  • cynamon szczypta
  • cukier puder do oprószenia
  • porzeczki do dekoracji
  • 3 jajka – osobno białka i żółtka
  • 4 łyżki cukru do ubijania piany

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180’C. Do misy miksera włożyć: mąkę, masło, cukier drobny, szczyptę cynamonu, żółtka, proszek do pieczenia. Tortownice 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 ciasta i ugnieść rękami. Posypać ciasto cukrem cynamonowym. Ułożyć na cieście śliwki. Białka ubić na sztywno z cukrem, który dodajemy stopniowo w trakcie ubijania. Wykładamy pianę z białek na śliwki. Wierzch posypujemy pozostałą pokruszoną resztą ciasta. Pieczemy 30 min w temp. 180’C. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy porzeczkami.

THERMOMIX:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180’C. Do misy THERMOMIXA włożyć: mąkę, masło, cukier drobny, szczyptę cynamonu, żółtka, proszek do pieczenia. Ustawiamy obroty 5/40sek. Tortownice 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 ciasta i ugnieść rękami. Posypać ciasto cukrem cynamonowym. Ułożyć na cieście śliwki.

Białka wlewamy do czystego naczynia. Zakładamy motylek. Białka ubić na sztywno z cukrem (obr.4/3 minuty), który dodajemy stopniowo w trakcie ubijania przez otwór. Wykładamy pianę z białek na śliwki. Wierzch posypujemy pozostałą pokruszoną resztą ciasta. Pieczemy 30 min w temp. 180’C. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy porzeczkami.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top