CIASTO ZE ŚLIWKAMI

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Jeśli macie mało czasu lub macie niezapowiedzianych gości to ciasto sprawdzi się idealnie. Robi się je szybko, a do tego jest przepyszne. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, gruszek, brzoskwiń lub innych owoców.

ciasto ze śliwkami

Potrzebujecie:

  • o,5 kg śliwek węgierek, umytych, wypestkowanych, przekrojonych na pół lub ćwiartki
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 250 g mąki pszennej
  • płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 30 g cukru drobnego do wypieków
  • cukier cynamonowy – łyżeczka
  • cynamon szczypta
  • cukier puder do oprószenia
  • porzeczki do dekoracji
  • 3 jajka – osobno białka i żółtka
  • 4 łyżki cukru do ubijania piany

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180’C. Do misy miksera włożyć: mąkę, masło, cukier drobny, szczyptę cynamonu, żółtka, proszek do pieczenia. Tortownice 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 ciasta i ugnieść rękami. Posypać ciasto cukrem cynamonowym. Ułożyć na cieście śliwki. Białka ubić na sztywno z cukrem, który dodajemy stopniowo w trakcie ubijania. Wykładamy pianę z białek na śliwki. Wierzch posypujemy pozostałą pokruszoną resztą ciasta. Pieczemy 30 min w temp. 180’C. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy porzeczkami.

THERMOMIX:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180’C. Do misy THERMOMIXA włożyć: mąkę, masło, cukier drobny, szczyptę cynamonu, żółtka, proszek do pieczenia. Ustawiamy obroty 5/40sek. Tortownice 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 ciasta i ugnieść rękami. Posypać ciasto cukrem cynamonowym. Ułożyć na cieście śliwki.

Białka wlewamy do czystego naczynia. Zakładamy motylek. Białka ubić na sztywno z cukrem (obr.4/3 minuty), który dodajemy stopniowo w trakcie ubijania przez otwór. Wykładamy pianę z białek na śliwki. Wierzch posypujemy pozostałą pokruszoną resztą ciasta. Pieczemy 30 min w temp. 180’C. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy porzeczkami.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top