Jeśli macie mało czasu lub macie niezapowiedzianych gości to ciasto sprawdzi się idealnie. Robi się je szybko, a do tego jest przepyszne. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, gruszek, brzoskwiń lub innych owoców.

Potrzebujecie:
- o,5 kg śliwek węgierek, umytych, wypestkowanych, przekrojonych na pół lub ćwiartki
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej
- płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
- 30 g cukru drobnego do wypieków
- cukier cynamonowy – łyżeczka
- cynamon szczypta
- cukier puder do oprószenia
- porzeczki do dekoracji
- 3 jajka – osobno białka i żółtka
- 4 łyżki cukru do ubijania piany
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180’C. Do misy miksera włożyć: mąkę, masło, cukier drobny, szczyptę cynamonu, żółtka, proszek do pieczenia. Tortownice 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 ciasta i ugnieść rękami. Posypać ciasto cukrem cynamonowym. Ułożyć na cieście śliwki. Białka ubić na sztywno z cukrem, który dodajemy stopniowo w trakcie ubijania. Wykładamy pianę z białek na śliwki. Wierzch posypujemy pozostałą pokruszoną resztą ciasta. Pieczemy 30 min w temp. 180’C. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy porzeczkami.
THERMOMIX:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180’C. Do misy THERMOMIXA włożyć: mąkę, masło, cukier drobny, szczyptę cynamonu, żółtka, proszek do pieczenia. Ustawiamy obroty 5/40sek. Tortownice 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 ciasta i ugnieść rękami. Posypać ciasto cukrem cynamonowym. Ułożyć na cieście śliwki.
Białka wlewamy do czystego naczynia. Zakładamy motylek. Białka ubić na sztywno z cukrem (obr.4/3 minuty), który dodajemy stopniowo w trakcie ubijania przez otwór. Wykładamy pianę z białek na śliwki. Wierzch posypujemy pozostałą pokruszoną resztą ciasta. Pieczemy 30 min w temp. 180’C. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy porzeczkami.


