CIASTO ZE ŚLIWKAMI

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Jeśli macie mało czasu lub macie niezapowiedzianych gości to ciasto sprawdzi się idealnie. Robi się je szybko, a do tego jest przepyszne. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, gruszek, brzoskwiń lub innych owoców.

ciasto ze śliwkami

Potrzebujecie:

  • o,5 kg śliwek węgierek, umytych, wypestkowanych, przekrojonych na pół lub ćwiartki
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 250 g mąki pszennej
  • płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 30 g cukru drobnego do wypieków
  • cukier cynamonowy – łyżeczka
  • cynamon szczypta
  • cukier puder do oprószenia
  • porzeczki do dekoracji
  • 3 jajka – osobno białka i żółtka
  • 4 łyżki cukru do ubijania piany

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180’C. Do misy miksera włożyć: mąkę, masło, cukier drobny, szczyptę cynamonu, żółtka, proszek do pieczenia. Tortownice 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 ciasta i ugnieść rękami. Posypać ciasto cukrem cynamonowym. Ułożyć na cieście śliwki. Białka ubić na sztywno z cukrem, który dodajemy stopniowo w trakcie ubijania. Wykładamy pianę z białek na śliwki. Wierzch posypujemy pozostałą pokruszoną resztą ciasta. Pieczemy 30 min w temp. 180’C. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy porzeczkami.

THERMOMIX:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180’C. Do misy THERMOMIXA włożyć: mąkę, masło, cukier drobny, szczyptę cynamonu, żółtka, proszek do pieczenia. Ustawiamy obroty 5/40sek. Tortownice 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 ciasta i ugnieść rękami. Posypać ciasto cukrem cynamonowym. Ułożyć na cieście śliwki.

Białka wlewamy do czystego naczynia. Zakładamy motylek. Białka ubić na sztywno z cukrem (obr.4/3 minuty), który dodajemy stopniowo w trakcie ubijania przez otwór. Wykładamy pianę z białek na śliwki. Wierzch posypujemy pozostałą pokruszoną resztą ciasta. Pieczemy 30 min w temp. 180’C. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy porzeczkami.

 

You may also like

SURÓWKA COLESLAW Z CZERWONEJ KAPUSTY

SURÓWKA COLESLAW Z CZERWONEJ KAPUSTY

Idealna jako dodatek do obiadów. Jest przepyszna co tu dużo mówić.. musicie spróbować. Surówka coleslaw to z jedna z prostszych...

DUSZONE POLĘDWICZKI Z INDYKA

DUSZONE POLĘDWICZKI Z INDYKA

To proste danie, które sprawdzi się także na niedzielny obiad. Możecie je podawać z kluskami śląski i ulubioną surówką. Polędwiczki...

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

Back to Top