CIASTO ZEBRA

CIASTO ZEBRA

Ciasto zebra to ciasto, które polubią wszyscy. Idealne do kawy i herbaty. Jeśli macie alergie na białko mleka krowiego to to ciasto możecie zrobić. Jest bez nabiału. Robi się je dość szybko. Warunkiem są dobrze ubite białka jaja.

Składniki – wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową:

  • masło, ilość do posmarowania formy
  • bułka tarta, ilość do oprószenia formy
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150g oleju
  • 240 g wody mineralnej, gazowanej
  • 355 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • cukier puder, ilość do oprószenia
  • łyżeczka cukru waniliowego

Thermomix:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Tortownicę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą, odstawić. .
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia!miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 2 min 30 s/obr. 3.5, następnie ubijać kolejne 3 min 30 s/obr. 3.5, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać odważony cukier puder. Zdjąć motylek.
  3. Dodać żółtka, olej, wodę, cukier waniliowy, 330 g mąki i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 20 s/obr. 4.
  4. Połowę masy przełożyć do miski. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z odłożonym ciastem, odważyć do niej kakao, dokładnie wymieszać, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać pozostałe 25 g mąki, wymieszać przy pomocy kopystki 20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. Na środek przygotowanej wcześniej formy nakładać naprzemiennie po 3 łyżki jasnej i 3 łyżki ciemnej masy. Masa będzie się stopniowo rozlewać tworząc wzór zebry.
  6. Piec 60-70 min (170°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
  7. Ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Wykonanie tradycyjne:

Ciasto: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier i ciągle miksować. Następnie dodać po jednym żółtku nadaj miksując. Do piany dodać wodę gazowaną, olej, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej wmieszać naturalne kakao, do drugiej dodatkową mąkę (25 g). Ciasta nakładać naprzemiennie do tortownicy- trzy łyżki ciasta ciemnego, trzy jasnego.

Piec w 170 st.C przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Podawać oprószone cukrem pudrem.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top