Nie wiem czy wiecie ale dostępne w sklepach cukry waniliowe nie wiele mają wspólnego z wanilią, a bardziej z waniliNą. A to niestety nie to samo. Zachęcam Was zatem do zrobienia własnego cukru. cukier waniliowy można wykonać w blenderze, młynku lub thermomix. Szybko i zdrowiej (tak cukier nie jest zdrowy, ale jeśli musimy go już użyć – użyjmy tego)

SKŁADNIKI:
- 500g cukru drobnego (najlepiej, ale może być też zwykły)
- 2 laski wanilii
BLENDER
cukier wsypujemy do blendera. Laski wanilii rozkrawamy i zbieramy ziarenka. Ziarenka wrzucamy do cukru. Miksujemy w blenderze na najwyższych obrotach.
Cukier wymieszany z ziarnami wanilii wsypujemy do słoika. Wsadzamy laski wanilii i szczelnie zamykamy.. Odstawiamy na 2-3 dni .
Po tym czasie całość blendujemy.
GOTOWE !
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoik, odważyć do niego cukier, dodać pokrojone laski wanilii, ziarenka wyciągamy i wkładamy do cukru. Zamknąć słoik i potrząsnąć. Odstawić do wyschnięcia na 2-3 dni. Całość ponownie zmielić na obr 10-20 sek.