CYNAMONOWE KRUCHE GWIAZDECZKI

CYNAMONOWE KRUCHE GWIAZDECZKI

CYNAMONOWE KRUCHE GWIAZDKI to nasz świateczny must have. Dzielę się z Wami przepisem na kruche gwiazdki – w wersji świątecznej z cynamonem. Jeśli nie lubicie cynamonu możecie je zrobić z cukrem waniliowym, kokosowym lub przyprawą korzenną.

Składniki:
  • 60 g cukru
  • 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 370 g mąki pszennej ( dla osób na diecie bezglutenowej mąka kukurydziana)
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 ½ łyżeczki cukru cynamonowego (lub innego ulubionego)
Wykonanie tradycyjne:

Cukier zmielić w suchym czystym blenderze. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko, sól i cukier cynamonowy Wymieszać przy pomocy miksera. Następnie wyrobić ciasto ręcznie i utworzyć kulę. Obwijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na pół godz. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180°C. Blachę wykładam papierem lub układam formę sylikonową tupperware do wypieku ciastek.
Ciasto rozwałkowuje pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Wycinam za pomocą foremki gwiazdki różnej wielkości, układam na przygotowanej wcześniej blasze.
Ciastka piec 10-12 min (180°C)Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Takie ciasteczka możecie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Wykonanie w #thermomix:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypuje cukier, mielę 15 s/obr. 10.Dodaje masło, mąkę, jajko, sól i cukier waniliowy, mieszamy przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5. Wyjmujemy ciasto z naczynia miksującego i tworzymy kulę. Obwijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na pół godz.Piekarnik rozgrzewam do temp. 180°C. Blachę wykładam papierem lub układam formę sylikonową tupperware do wypieku ciastek.
Ciasto rozwałkowuje pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Wycinam za pomocą foremki gwiazdki różnej wielkości, układam na przygotowanej wcześniej blasze.
Ciastka piec 10-12 min (180°C)Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Takie ciasteczka możecie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top