
CYNAMONOWE KRUCHE GWIAZDKI to nasz świateczny must have. Dzielę się z Wami przepisem na kruche gwiazdki – w wersji świątecznej z cynamonem. Jeśli nie lubicie cynamonu możecie je zrobić z cukrem waniliowym, kokosowym lub przyprawą korzenną.
Składniki:
- 60 g cukru
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 370 g mąki pszennej ( dla osób na diecie bezglutenowej mąka kukurydziana)
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1 ½ łyżeczki cukru cynamonowego (lub innego ulubionego)
Wykonanie tradycyjne:
Cukier zmielić w suchym czystym blenderze. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko, sól i cukier cynamonowy Wymieszać przy pomocy miksera. Następnie wyrobić ciasto ręcznie i utworzyć kulę. Obwijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na pół godz. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180°C. Blachę wykładam papierem lub układam formę sylikonową tupperware do wypieku ciastek.
Ciasto rozwałkowuje pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Wycinam za pomocą foremki gwiazdki różnej wielkości, układam na przygotowanej wcześniej blasze.
Ciastka piec 10-12 min (180°C)Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Takie ciasteczka możecie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Wykonanie w #thermomix:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypuje cukier, mielę 15 s/obr. 10.Dodaje masło, mąkę, jajko, sól i cukier waniliowy, mieszamy przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5. Wyjmujemy ciasto z naczynia miksującego i tworzymy kulę. Obwijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na pół godz.Piekarnik rozgrzewam do temp. 180°C. Blachę wykładam papierem lub układam formę sylikonową tupperware do wypieku ciastek.
Ciasto rozwałkowuje pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Wycinam za pomocą foremki gwiazdki różnej wielkości, układam na przygotowanej wcześniej blasze.
Ciastka piec 10-12 min (180°C)Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Takie ciasteczka możecie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.