CYNAMONOWE KRUCHE GWIAZDECZKI

CYNAMONOWE KRUCHE GWIAZDECZKI

CYNAMONOWE KRUCHE GWIAZDKI to nasz świateczny must have. Dzielę się z Wami przepisem na kruche gwiazdki – w wersji świątecznej z cynamonem. Jeśli nie lubicie cynamonu możecie je zrobić z cukrem waniliowym, kokosowym lub przyprawą korzenną.

Składniki:
  • 60 g cukru
  • 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 370 g mąki pszennej ( dla osób na diecie bezglutenowej mąka kukurydziana)
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 ½ łyżeczki cukru cynamonowego (lub innego ulubionego)
Wykonanie tradycyjne:

Cukier zmielić w suchym czystym blenderze. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko, sól i cukier cynamonowy Wymieszać przy pomocy miksera. Następnie wyrobić ciasto ręcznie i utworzyć kulę. Obwijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na pół godz. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180°C. Blachę wykładam papierem lub układam formę sylikonową tupperware do wypieku ciastek.
Ciasto rozwałkowuje pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Wycinam za pomocą foremki gwiazdki różnej wielkości, układam na przygotowanej wcześniej blasze.
Ciastka piec 10-12 min (180°C)Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Takie ciasteczka możecie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Wykonanie w #thermomix:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypuje cukier, mielę 15 s/obr. 10.Dodaje masło, mąkę, jajko, sól i cukier waniliowy, mieszamy przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5. Wyjmujemy ciasto z naczynia miksującego i tworzymy kulę. Obwijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na pół godz.Piekarnik rozgrzewam do temp. 180°C. Blachę wykładam papierem lub układam formę sylikonową tupperware do wypieku ciastek.
Ciasto rozwałkowuje pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Wycinam za pomocą foremki gwiazdki różnej wielkości, układam na przygotowanej wcześniej blasze.
Ciastka piec 10-12 min (180°C)Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Takie ciasteczka możecie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top