
Cynamonowe ślimaki to idealny pomysł zarówno na podwieczorek, do lunchbox’a, dziecięcej śniadaniówki lub przekąska na piknik.
Składniki na ciasto:
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru – do drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 70 g miękkiego masła (najlepiej rozpuszczonego)
- do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka
Nadzienie:
- 70 g masła (rozpuszczonego)
- 20 g cynamonu w proszku
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
- skórka starta z 1/2 cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
Lukier:
- łyżki soku z cytryny lub wody – 18 g
- 10 łyżek cukru pudru – 120 g
Wykonanie thermomix:
Zaczyn z drożdży: Do ciepłego mleka pokruszyć świeże drożdże, cukier wymieszać i odstawić na 5 minut. Drożdże dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać 50 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. (możecie zrobić to też w thermomixie – ja nie robię – 3 min/obr.2/temp. 37’C).
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na ciasto oprócz masła. Dodajemy zaczyn z drożdży lub jeśli już go mamy w thermomixie składniki dosypujemy do niego. Ustawiamy interwał/5 min. – wyrabiamy ciasto. Dodajemy przez otwór roztopione masło powoli co jakiś czas od 3 minuty.
Ciasto wyciągamy do natłuszczonej olejem miski. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i uderzyć pięścią pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem.
Wymieszać cukier, cukier waniliowy, cynamon i startą skórkę cytryny lub pomarańczy i posypać nią masło. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłego mleka pokruszyć świeże drożdże, cukier wymieszać i odstawić na 5 minut. Drożdże dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać 50 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie rozczyn z drożdży + resztę mleka. Wszystko wymieszać łyżką.
Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego) aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i uderzyć pięścią pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm.
Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem. Wymieszać cukier, cukier waniliowy, cynamon i startą skórkę cytryny lub pomarańczy i posypać nią masło. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.
Print Recipe