CYNAMONOWE ŚLIMACZKI

CYNAMONOWE ŚLIMACZKI

Cynamonowe ślimaki to idealny pomysł zarówno na podwieczorek, do lunchbox’a, dziecięcej śniadaniówki lub przekąska na piknik.

Składniki na ciasto:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru – do drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 70 g miękkiego masła (najlepiej rozpuszczonego)
  • do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka

Nadzienie:

  • 70 g masła (rozpuszczonego)
  • 20 g cynamonu w proszku
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
  • skórka starta z 1/2 cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)

Lukier:

  • łyżki soku z cytryny lub wody – 18 g
  • 10 łyżek cukru pudru – 120 g

Wykonanie thermomix:

Zaczyn z drożdży: Do ciepłego mleka pokruszyć świeże drożdże, cukier wymieszać i odstawić na 5 minut. Drożdże  dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać 50 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. (możecie zrobić to też w thermomixie – ja nie robię – 3 min/obr.2/temp. 37’C).

Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na ciasto oprócz masła. Dodajemy zaczyn z drożdży lub jeśli już go mamy w thermomixie składniki dosypujemy do niego. Ustawiamy interwał/5 min. – wyrabiamy ciasto. Dodajemy przez otwór roztopione masło powoli co jakiś czas od 3 minuty.


Ciasto wyciągamy do natłuszczonej olejem miski. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i uderzyć pięścią pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem.

Wymieszać cukier, cukier waniliowy, cynamon i startą skórkę cytryny lub pomarańczy i posypać nią masło. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłego mleka pokruszyć świeże drożdże, cukier wymieszać i odstawić na 5 minut. Drożdże  dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać 50 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie rozczyn z drożdży + resztę mleka. Wszystko wymieszać łyżką.

Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego) aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.

Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę  do wyrośnięcia.Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i uderzyć pięścią pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm.

Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem. Wymieszać cukier, cukier waniliowy, cynamon i startą skórkę cytryny lub pomarańczy i posypać nią masło. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.

Print Recipe
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top