CYTRYNY W SYROPIE Z IMBIREM, CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI

CYTRYNY W SYROPIE Z IMBIREM, CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI

Cytryny w syropie z goździkami i imbirem do herbatki.

Składniki na 2-3 słoiki:

  • 10 sztuk cytryn dobrze umytych
  • kilka goździków ok 3-4 szt
  • 2 laski cynamonu kilka plastrów świeżego imbiru (możecie też dać kurkumę) (tutaj dowolność składników, kto co lubi)
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru brązowego trzcinowego lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • * miód – jeśli dajemy miód musimy liczyć się z tym, że ciepło syropu i tak zabije jego właściwości – jedynie dla posmaku – ja dodaje do herbaty cukier lekko przestudzonej jeśli zależy mi na jego właściwościach.

Cukier i wodę gotujemy, tak by cukier się nam rozpuścił, mieszając. Jedną cytrynę obieramy ze skórki – usuwamy białą błonkę i kroimy na cieniutkie paski, wiórki.
Dodajemy do gotującego się syropu razem z goździkami i cynamonem – jedną laską/(ewentualnie imbirem, kurkumą), oraz łyżeczką cynamonu w proszku. Z cytryny, z której obraliśmy skórkę – do gotującego się syropu wyciskamy sok.
9 sztuk cytryn kroimy na cieniutkie plasterki. Wkładamy do słoików. Dodajemy do każdego słoika pół laski cynamonu, goździka, plasterek imbiru. Zalewamy syropem. Zakręcamy. Ustawiamy słoiki na kilka minut do góry dnem.
Jeśli zostanie nam syrop – przelewamy przez sitko do buteleczek.
Jeśli chcecie by dłużej słoiki postały należy je zapasteryzować.

Wykonanie w thermomixie:

Wykonanie w #thermomix: Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wodę i goździki, sok z jednej cytryny i imbir/kurkumę lub cynamon. Włożyć koszyczek, ułożyć w nim plastry cytryn, gotować 10 min/100°C/obr. 2. Syrop i plastry cytryn pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 10 min. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, plastry cytryn przełożyć do 3-4 czystych i wyparzonych słoików następnie przelać do nich zawartość naczynia miksującego, natychmiast zakręcić, odstawić do ostudzenia.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top