CZEKOLADOWE DONICZKI

CZEKOLADOWE DONICZKI

Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości nietypowym deserem to z pewnością będą to czekoladowe doniczki, wypełnione masą na bazie serka mascarpone i przysypane “ziemią ” z ciastek oreo. Świetnie sprawdzą się na przyjęcia w ogrodzie.

A co w środku ?
wszystko opisane krok po kroku poniżej 

Składniki:

  •  2 czekolady ok 300 g najlepiej gorzkiej
  • 40 g masła
  • ciasteczka oreo bez nadzienia lub inne ulubione czekoladowe
  •  zimna z lodówki śmietana 30% (najlepiej z Piątnicy lub Czarnocin jeśli chodzi o skład)
  •  250g mascarpone u nas tez Piątnica lub jogurt grecki
  •  wanilia lub łyżeczka cukru waniliowego
  •  łyżka cukru pudru
  •  maliny lub truskawki pokrojone na małe kawałki.
  •  mięta

Potrzebujemy dodatkowo:
– kubeczki plastikowe
– blender lub thermomix
– Mikser

Wykonanie:

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Polewamy brzegi kubeczków od środka. Wstawiamy do lodówki aby schłodzić. Następnie wyciągamy i kubeczki nacinamy aby ułatwić wyjęcie czekolady.

W misie blendera kruszymy ciasteczka oreo.

Śmietanę ubijamy na sztywno. W drugiej misce wykładamy mascarpone, dodajemy do niej cukier waniliowy i cukier puder oraz bitą śmietanę. Całość miksujemy. Możemy wmieszać kilka sztuk truskawek lub malin do środka, lub przełożyć warstwowo.

Kubeczki wyciągamy z lodówki. Napełniamy je masą mascarpone (z owocami). Posypujemy zblendowanymi ciastkami (bez kremu) oreo. Wbijamy gałązkę mięty i ozdabiamy owocami.

Wykonanie w #thermomix:
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy brzegi kubeczków od środka. Wstawiamy do lodówki aby schłodzić. Następnie wyciągamy i kubeczki nacinamy aby ułatwić wyjęcie czekolady.

Ciasteczka oreo miksujemy obr. 10/ 6 sek

Do czystego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone i cukier puder, ubijamy bez założonej miarki obr.3, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (gładkiej, kremowej). Zdejmujemy motylek.

Kubeczki wyciągamy z lodówki. Napełniamy je masą mascarpone (z owocami). Posypujemy zblendowanymi ciastkami (bez kremu) oreo. Wbijamy gałązkę mięty i ozdabiamy owocami.

Smacznego !

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top