CZEKOLADOWE PLACUSZKI

CZEKOLADOWE PLACUSZKI

Placuszki wszelakie to świetny pomysł zarówno na śniadanie jak i podwieczorek, ale dobrze też się sprawdzają w szkolnej śniadaniówce lub do pracy. Koniecznie sami sprawdźcie.

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych,
  • 2 banany, dojrzałe, pokrojone na kawałki
  • 2 jajka duże
  • 50 g jogurtu greckiego lub kokosowego (jogurt musi być gęsty typu skyr)
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
  • olej, ilość do smażenia

Wykonanie Thermomix:

  1. Do naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, dodać banany, jajka, jogurt grecki lub kokosowy, sodę, sól, cynamon i kakao, mąkę rozdrobnić 1 min/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją olejem. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby utworzyć placuszki.
  3. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić placek na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. W ten sam sposób usmażyć pozostałe placki.
  4. Czekoladowe placuszki podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane owocami, jogurtem lub masłem orzechowym.

Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki umieścić misce i zmiksować mikserem. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją olejem. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby utworzyć placuszki.Smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić placek na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. W ten sam sposób usmażyć pozostałe placki. Czekoladowe placuszki podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane owocami, jogurtem lub masłem orzechowym.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top