DAKTYLOWE KULKI

DAKTYLOWE KULKI

SKŁADNIKI:

  • 200g daktyli bez pestek
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

Daktyle zalewamy woda gorąca. Zostawiamy na 15 minut aż namokną. Odsączamy. Wodę możemy wykorzystać na drugi dzień do owsianki.

Do blendera wrzucamy odsączone daktyle, kakao, wiórki. Miksujemy 7 sekund.

Formujemy kulki. Obtaczamy w wiórkach.
Chłodzimy godzinę w lodowce.

Gotowe !

Opcjonalnie można dodać garść orzechów nerkowca, sezam, lub orzechy laskowe. (Mielimy najpierw przed dodaniem daktyli). Można przyprawić chilli lub cynamonem.

Thermomix: obr 7/ 10sek.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top