
krem:
- 1 szklanka (250 ml) mleka 3,5%
- 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 36%
- 1/4 szklanki cukru drobnego
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru wanilinowego lu 2 łyżeczki czubate cukru waniliowego domowego (chcecie przepis?)
- 1 opakowanie biszkoptów (podłużne lub okrągłe) lub własny upieczoy biszkopt
karmelizowane jabłka:
- 4 średnie jabłka
- 3 łyżki wody
- 1/4 szklanki cukru brązowego
masa z mascarpone:
- 250g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki śmietany 30%
Dekoracja:
- kilka orzechów
- lody waniliowe, orzechowe lub inne ulubione –
Wykonanie:
- Mleko ze śmietanką podgrzewamy w garnku.
- W oddzielnej misce mieszamy mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy żółtka i ubijamy na gładką i jednolitą masę. Podczas ubijania bardzo wolno dodajemy podgrzane mleko ze śmietaną.
- stawiamy na mały ogień i ciągle mieszamy aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy (można mikserem na małych obrotach), Odstawiamy w zimne miejsce do ostudzenia. Aby uniknąć kożucha można przykryć folią spożywczą tak by dotykała wierzch budyniu.
- Jabłka obieramy ze skórki, wyjmujemy gniazda i kroimy w kostkę. Na dużej patelni podgrzewamy cukier z wodą, do momentu aż uzyska brązowy kolor. Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i podsmażamy 3-4 minuty.
- Mascarpone miksujemy na jednolitą masę ze śmietanką i cukrem pudrem.
- Układamy w szklankach najpierw biszkopty, masę budyniową, jabłka karmelizowane, masę mascarpone. Na to wykładamy gałkę Loda i posypujemy orzechami.