
Dziś przedstawiam Wam przepis idealny na przedświąteczny weekend – zaangażujcie całą rodzinę w zrobienie swojego domku z piernika ! Przepis na tradycyjny sposób wykonania i na #thermomix.
Składniki:
- 120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 250 g masła, pokrojonego na kawałki
- 200 g miodu, płynnego
- 1 jajko,
- 600 g mąki pszennej, typ 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika,
- szczypta soli
- lukier królewski – gotowy
- dodatkowe posypki, lentylki, kolorowe cukierki
Wykonanie tradycyjne:
- Do blendera wsypać cukier, zmielić 20 sekund na cukier puder
- Dodać do misy miksera masło i cukier , wymieszać
- Dodać miód i jajko, wymieszać mikserem.
- Dodać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną do piernika i sól, wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto przełożyć na arkusz folii spożywczej, dokładnie zawinąć, odstawić do lodówki na min. 1 godz.
- Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 180°C i przygotować dwie blachy do pieczenia i 2 arkusze papieru do pieczenia o rozmiarze dopasowanym do blach, odstawić.
- Ciasto podzielić na 2 równe porcje.. Wskazówka!!! wszystkie elementy domku wycinajcie na papierze ułożonym uprzednio na blasze, tak by podczas przenoszenia wyciętych elementów się nie zniszczyły.
- Pierwszą część rozwałkować na 1 arkuszu do pieczenia na grubość 4-5 mm. Przełożyć na blachę do pieczenia, następnie przy pomocy szablonu i noża lub specjalnych foremek wyciąć ściany domku, zachowując odstępy. Drugą część ciasta rozwałkować na drugim arkuszu papieru do pieczenia grubość 2-3 mm.
- Przełożyć na drugą blachę do pieczenia, następnie przy pomocy szablonu lub foremek wyciąć dach domku, oraz podstawę.
- Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 4 mm, następnie wyciąć drzwi, komin i inne dowolne dekoracje np. okrągłe płytki chodnikowe, choinki, płotek lub renifera ! Układać na blachach razem z pozostałymi elementami domku.
- Pieczemy 12-15 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Po upieczeniu, odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Konstrukcje domku, ściany sklejamy za pomocą grubej warstw lukru. Wszystkie nierówności również możecie lukrem wyrównać. Ściany od środka na czas stygnięcia można wesprzeć np. szklanką.
- Odstawić do całkowitego zastygnięcia na ok godzinę, aby domek zachował kształt.
- Następnie ostrożnie przykleić dach, umieszczając gęsty lukier na wszystkich łączeniach i krawędziach, odstawić na kolejne 10 min. Drobne dekoracje możecie wykonać za pomocą rzadszego lukru. Przykleić pozostałe przygotowane dekoracje: drzwi, oraz obok domu – płotek, chodnik lub choinki. Domku z piernika używać jako świątecznej dekoracji lub po prostu można go zjeść
Wykonanie w thermomix:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 20 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Dodać masło, wymieszać 3 min/obr. 4.
- Dodać miód i jajko, wymieszać 2 min/obr. 4.
- Dodać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną do piernika i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wyrobić 6 min/interwał.
- Ciasto przełożyć na arkusz folii spożywczej, dokładnie zawinąć, odstawić do lodówki na min. 1 godz.
- Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 180°C i przygotować dwie blachy do pieczenia i 2 arkusze papieru do pieczenia o rozmiarze dopasowanym do blach, odstawić.
- Ciasto podzielić na 2 równe porcje.. Wskazówka!!! wszystkie elementy domku wycinajcie na papierze ułożonym uprzednio na blasze, tak by podczas przenoszenia wyciętych elementów się nie zniszczyły.
- Pierwszą część rozwałkować na 1 arkuszu do pieczenia na grubość 4-5 mm. Przełożyć na blachę do pieczenia, następnie przy pomocy szablonu i noża lub specjalnych foremek wyciąć ściany domku, zachowując odstępy.
- Drugą część ciasta rozwałkować na drugim arkuszu papieru do pieczenia grubość 2-3 mm. Przełożyć na drugą blachę do pieczenia, następnie przy pomocy szablonu lub foremek wyciąć dach domku, oraz podstawę. Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 4 mm, następnie wyciąć drzwi, komin i inne dowolne dekoracje np. okrągłe płytki chodnikowe, choinki, płotek lub renifera !
- Układać na blachach razem z pozostałymi elementami domku.
- Pieczemy 12-15 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Po upieczeniu, odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Konstrukcje domku, ściany sklejamy za pomocą grubej warstw lukru. Wszystkie nierówności również możecie lukrem wyrównać. Ściany od środka na czas stygnięcia można wesprzeć np. szklanką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia na ok godzinę, aby domek zachował kształt.
- Następnie ostrożnie przykleić dach, umieszczając gęsty lukier na wszystkich łączeniach i krawędziach, odstawić na kolejne 10 min. Drobne dekoracje możecie wykonać za pomocą rzadszego lukru. Przykleić pozostałe przygotowane dekoracje: drzwi, oraz obok domu – płotek, chodnik lub choinki. Domku z piernika używać jako świątecznej dekoracji lub po prostu można go zjeść
